Парк хижаків «Арден»: тварини у природних умовах

На території національного природного парку «Подільські Товтри», поблизу селища Сатанів, діє реабілітаційний центр «Парк хижаків «Арден»». На площі 32 га мешкають дикі звірі в умовах з мінімальним втручанням у їхнє життя людей.

Наразі у реабілітаційному центрі 26 ведмедів: бурі та гімалайські. Потрапили вони сюди з різних куточків України, де раніше звірів утримували в неналежних умовах. У кожного клишоногого своя кличка, наприклад, Маша, Міхей, Даша, Ася, Ілля, Микита, Умка та інші. Найстаріший мешканець – Тоша з чорним блискучим хутром.

«На території вони можуть знаходити для себе їжу, у сезон – шукати ягоди, гриби, добувати личинки з-під кори. Так як бурий ведмідь вважається всеїдною твариною, яка може харчуватися як рослинною, так і тваринною їжею. Ну і, звичайно, наші звірівники підгодовують їх м’ясом і рибою», – розповідає екскурсоводка Наталія Стрембіцька.

 

Для ведмедів тут облаштували штучні водойми та поїлки, в які постійно потрапляє чиста вода. Раніше у неволі клишоногим не дозволяли залягати на зимову сплячку, але в реабілітаційному центрі їм це вдається, адже для них тут зробили штучні барлоги.

Відвідувачі мають можливість спостерігати за звірами з оглядового дерев’яного моста-галереї висотою 5 метрів і протяжністю майже кілометр. Нині це – єдина така конструкція в Україні. Тут можна побачити, приміром, як ведмедики бавляться зі своєю мамою чи гризуть моркву, або як хтось з них виліз на дерево та кумедно позує.

В реабілітаційному центрі також живуть лисиці, вовки, благородні олені, європейські сарни і хижі птахи: яструби, орлани, лелеки, дрозди.

«У декого поранене крило, когось збила машина, ще якісь природні нюанси. Також є тварина, яку підстрелили свого часу. Деяких птахів привезли до нас на зимівлю, бо їх не можна було віддати у притулок», – розповідає екскурсоводка.

 

Під час повномасштабного вторгнення в “Арден” прибули ведмеді Голка, Вареник, Микита, Мотря та Ілля з Екопарку Фельдмана, що в Харкові. Також тут проходитиме реабілітацію ведмідь, який отримав контузію під час обстрілу росіян під Лиманом.

Екскурсії тут стартують о 10 год і проводяться щогодини. Останню екскурсію проводять о 16:00.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV