Храми Чорного Острова

Храми Чорного Острова неподалік Хмельницького пов’язані з незвичними історіями.

Ще понад три віки тому у містечку жили переважно євреї. Водночас вже тоді тут діяли три християнські церкви. Усі вони були невеличкими та дерев’яними. Тому з часом у місцевих вірян виникла потреба збудувати капітальну споруду. Цегляна Свято-Преображенська церква з’явилася тут лише в другій половині XVIII століття.

Отець Віталій, настоятель Свято-Преображенської церкви, розповідає, що то був греко-католицький храм. Тут були різьблені лавки, великий іконостас, бічні вівтарі, грав орган. Церква за стилем була близька до римо-католицької.

У церкві й досі зберігається відома ікона, на якій Ісус і Діва Марія зображені у вишиванках. У Чорний Острів ікона потрапила ще в середині XVII століття. Тоді ж на ній дивом з’явилися вишеньки, які спочатку не були зображені.

“В ті часи йшла паломницька процесія з Вінничини до Почаєва. В Летичеві до вірян пристала бідна вдова. Вона мала з собою горнятко, у яке дорогою нарвала вишень. Під час ночівлі у храмі жінка поставила цей кухлик з ягодами біля вівтаря. Вранці під час служби священник зауважив ці вишеньки на іконі. У людей був сильний подив, адже зображення дивним чином з’явилося там,” – розповідає настоятель.

 

Поруч з церквою – костел Успіння Пресвятої Богородиці. Він зведений 200 років тому у грецькому стилі за ініціативи родини Пшездецьких. Основа храму – прямокутна. Головний вхід прикрашений колонадою з восьми здвоєних колон. Спочатку будівлю пишно оздобили скульптурами Богородиці, ангелів і святих апостолів  Петра і Павла. Перед костелом розбили парк в англійському стилі.

“Тут знаходяться склепи, в яких похована родини Пшездецьких і Наркевичів. І, власне, тут була похована і Лаура Пшездецька, яку всі знають по скульптурі в Кафедральному соборі святих Апостолів Петра і Павла в Кам’янці-Подільському. Цей надгробок був вивезений з Чорного Острова в 1936 році для музею атеїзму”, – розповідає головний спеціаліст з питань культури Чорноострівської громади Анатолій Бєлєванцев.

 

Після Жовтневого перевороту приміщення костелу використовували як склад, а з приходом радянської влади тут розмістився будинок культури. У 1992 році костел відновили та повернули прихожанам.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV