Божиківці. Садиба італійського роду Колонна

За 6 км від Слобідки-Шелехівської на захід – село Божиківці Деражнянського району. Подібного садибного будинку, який зберігся у цьому селі, більше на Поділлі не знайдеш. Зведений з відкритої червоної цегли, просторий, з аркадою галерей, він зачаровує одразу. Всю цю красу оточує парк, серед якого бовваніє флігель для прислуги та господарська будівля.

Садиба побудована у 1901 році дворянином Здиславом Колонна-Чесновським. У такому складному прізвищі власника поєднані два старовинних роди – італійський Колонна та польський Чесновський, нащадком яких він був. Італійський рід Колонна ( Colonna) був відомий у Європі та у ХІІІ-ХУІ ст. відігравав значну роль у середньовічному Римі. Його представники займали найвищі військові та державні посади, впливали на обрання римських пап. Так, вчений Едиго Колонна був вчителем папи Філіпа Красивого (1247-1316), Гіроспере Колонна (1452-1523) – командуючий імператорськими та папськими військами, Помпео Колонна – з 1530 року кардинал і віце-король неаполітанський… Усіх відомих просто не перерахувати.

Наш, подільський, Колонна, не мав гучних досягнень та титулів, зате був справним господарем. Він хазяйнував одразу на трьох фільварках, у Божиківцях володів 1121 десятинами землі, тримав ґуральню, млин, цегельню, кузню, стайню. За спогадами старожилів, поміщик добре ставився до своїх людей. Після закінчення жнив він влаштовував велике свято, на обід запрошував усіх, хто працював на поміщицькій землі. А людей в Божиківцях тоді жило чимало – понад 1300 душ. Пан Колонна-Чесновський мав трьох синів та сподівався їм залишити свій маєток. Проте, революція 1917 року все перекроїла – поміщик із родиною виїхав до Польщі, а садибу націоналізували. У садибному будинку розташувалась школа, у флігелі – дитячий садок, у господарській будівлі – сільський клуб. Ґуральню (побудована у 1909 році) перетворили на крохмальний завод, який успішно працював до останніх років.

Стара школа в селі Божикивці

Колись маєток – нині школа

Отож від 1923 року до теперішнього часу садибний будинок використовується як загальноосвітня школа. Відзначимо, що випускниками школи були видатні уродженці села: Дмитро Прилюк (1918-1987) – журналіст, письменник, доктор філологічних наук, професор, Борис Олійник (1934-1999) – заслужений працівник транспорту України, почесний залізничник, начальник Південно-Західної залізниці, перший президент “Укрзалізниці”. Один з останніх випускників відомий скульптор В.Корчовий у 2004 році подарував селу скульптуру “Мислитель”, яку встановили на площі перед садибою.