Свято-Покровська церква у Сутківцях – сакральна споруда на Хмельниччині

У, на перший погляд, звичайному подільському селі Сутківці, всього за 33 кілометри від Хмельницького розташована культова пам’ятка історії Свято-Покровська церква, а також збережені залишки замку. Серед власників села – шляхтичі Балабани та масон Тадей Грабянка, в якого жив граф Каліостро.

500-річна культова споруда унікальна тим, що призначалася для оборони від ворожих набігів. Тому зовні вона більше нагадує фортецю. Подібна конструкція є лише у французькому місті Етамп. Звести церкву вирішили наприкінці XV сторіччя коштом тодішнього власника населеного пункту Федора Сутковецького. Ім’я зодчого не відоме, а от дату побудови зазначили на одному зі дзвонів, втраченому за радянських часів. Досі немає єдиної думки краєзнавців – чи споруду одразу ж заснували як храм. Церква зведена у вигляді рівноплечого хреста. До центрального виступу прибудовані склеплені циліндричні напівкулі – апсиди. Матеріал – місцевий вапняк. Товщина стін тут сягає півтора метра.

Тоді використовувався камінь, який витісувався. Робився розчин із вапна, туди додавали кістки мертвих тварин і яйця. Цей розчин консервували декілька років, після чого вже готовим розчином мурували церкву, – розповідає настоятель Свято-Покровської церкви отець Володимир.

Всередині храм оформлений у романському стилі пізнього періоду з готичними фрагментами. Архітектурна родзинка – готична колона, що підтримує склепіння церкви. Вона потрібна для того, щоб будівля витримала присутність багатьох людей і зброї на другому ярусі. Тут обладнали майже сотню бійниць (або машикуль), з яких можна було вести вертикальний бій. Під час облоги церква ставала автономним приміщенням, де могли б переховуватися місцеві жителі. Тут був підвал, де люди заготовляли усе необхідне для життєдіяльності, а також оборонне знаряддя, в криниці була вода.

Вважається, що колись підземні ходи від церкви вели до місцевого замку. Його у XV столітті звели на мисі. Замок складався з 5 веж із бійницями. Товщина стін тут сягала 3,5 метра. Навколо споруди викопали рови. Всередині XVI століття татари знищили фортецю. Згодом місцеві жителі відбудували замок. Після 1500 років він був оновлений за другого господаря села Олександра Балабана у 1626-27 роках, а за радянських часів замок був розібраний на будівельні потреби. Тоді ж настали скрутні часи та для самої церкви. До і після німецько-радянської війни храм закривали. У селі вирішили облаштувати тут склад зерна й металобрухту. Довгий час церква не функціонувала. Деякі розписи, датовані XV століттям були знищені чи затиньковані.

Знову відкрили церкву 1990 року, а вже у нульові роки тут провели часткову реставрацію. Дах спочатку вкрили бляхою, згодом замінили на дерев’яний. Сутковецька церква вважається пам’яткою історії та архітектури національного значення.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV