В Маліївцях відбувся пленер єднання

З нагоди Міжнародного дня художника на Кам’янеччині відбувся пленер за участі митців Хмельниччини і художників-переселенців з Донеччини, яких війна змусила покинути свої домівки.

Захід єднання відбувся в парково-садовому комплексі в селі Маліївці Дунаєвецького району. Організаторами виступили Хмельницький обласний художній музей, Малієвецький обласний історико-культурний музей і Донецький обласний художній музей (м.Краматорськ).

Директорка Малієвецького музею Анастасія Донець занурила учасників дійства в стародавню історію родової садиби чотирьох поколінь польських аристократів. Далі, у дружньому товаристві митців Донеччини – Олени Мельникової, Оксани Дашивець, Олександра Чорного та Андрія Кутани подільські художники – Марина Шавиріна-Школяр, Анна Трачук, Надія Храмова, Олександр Антонюк, Сергій Школяр, Андрій Каптар, Володимир Петровський, Володимир Карвасарний та Віктор Трачук взялись до створення власних робіт, натхненні місцем й враженнями.

“Ідея пленеру як однієї з форм роботи нашого музею виникла вже давно. Але за мирного часу ми більше акцентувалися на вивченні, експонуванні та популяризації нашої унікальної колекції українського сучасного мистецтва. В теперішній час ми зрозуміли, що необхідно розвивати та підсилювати багатовекторну співпрацю. Тож ми раді активним спільнодіям із митцями й музейниками Донеччини і Хмельниччини. В єдності, креативності, різноманітті й наполегливості – наша сила, наша перемога”, – розповіла одна з ініціаторок події, заступниця директорки ХОХМ з наукової роботи, мистецтвознавиця Олена Михайловська.

 

Майстерня під відкритим небом об’єднала 13 митців, подарувавши їм радість спілкування та можливість обміну творчим досвідом.

“Атмосфера, що панувала на майданчиках пленеру довела, що саме в той час, коли Темрява намагається перемогти Світло, для митців настає час, коли вони виконують свою головну місію – нести і стверджувати красу заради життя на нашій землі”, – поділилася враженнями заступниця директорки з наукової роботи Донецького обласного художнього музею (Краматорськ) Світлана Непочатова.

 

Організатори пленеру зауважують, що це не останній спільний мистецький проєкт музейних інституцій й мистецької спільноти, адже створені роботи, які передали до фондів музеїв, має побачити широкий глядач.