18 травня — Міжнародний день музеїв: як відзначатимуть на Хмельниччині

18 травня більш ніж 150 країн світу традиційно відзначають Міжнародний день музеїв. Тема, визначена цьогоріч всесвітнім об’єднанням ICOM, – “Сила музеїв”. Попри складні виклики, перед якими опинилась наша країна, Хмельниччина не відмовляється від нагоди підкреслити величезну роль музеїв у збереженні історико-культурної спадщини, у веденні науково-освітньої та освітньо-виховної роботи.

Не всі музеї області матимуть змогу показати свої експозиції. Розповімо про тих, хто все ж знайшов способи зустрітися з відвідувачами, подбавши про необхідні заходи безпеки під час воєнного стану. На місцевих мешканців, а також гостей Хмельниччини чекають цікаві екскурсії, лекції, виставки, практикуми та майстер-класи. Традиційно вхід у музеї 18 травня вільний.

Хмельницький обласний художній музей (ХОХМ) пропонує зазирнути у внутрішню професійну “кухню” музейників. Святково-просвітницька програма орієнтована на усю родину. Цікаві події у розкладі знайдуть для себе як діти, так і дорослі:

  • З 11.00 по 16.00 у просторах артхабу профільні відділи ХОХМ проведуть практикум з опанування навичок музейних професій: “Створи виставку”, “Як організувати вернісаж (відкриття виставки)”, “Професія – реставратор: нове життя шедеврів”, “Готуємо “паспорт” твору”;
  • О 12.00 відбудеться лекційне заняття “Акварельний живопис: історія та техніка (на прикладі творів колекції ХОХМ)”, лекторка – наукова співробітниця ХОХМ Марина Заславська;
  • О 14.00 пропонують культурно-просвітницьке заняття з дітьми на тему: “Традиційні обрядові ігри українців”, яке проведуть етноколективи Хмельницького;
  • О 15.00 поціновувачі фотомистецтва зможуть доєднатись до засідання фотоклубу Хмельницької обласної організації НСФУ в межах групової виставки художньої фотографії фотомитців Хмельниччини.

    Гостей прийматимуть за адресою: вул.Проскурівська, 47.

У Музеї історії міста Хмельницького вирішили поєднати День музеїв із Всесвітнім днем вишиванки. Там відкривається етнографічна експозиція, присвячена подільській народній вишивці. Понад два десятки старовинних жіночих та чоловічих вишитих сорочок представляє з власної колекції знана хмельницька писанкарка, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, викладачка Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Світлана Делікатна. Помилуватися дорогоцінними скарбами з бабусиної скрині, глибше дізнатися про секрети й традиції сакрального народного мистецтва, поспілкуватися з майстринею, яка душею вболіває за відродження української духовної спадщини, запрошують 18 травня о 15.00 за адресою: вул.Проскурівська, 30 до мистецької зали музею.

У Кам’янці-Подільському до Міжнародного дня музеїв підготували багато приємних сюрпризів і цілий екскурсійний день з турами. 18 травня організатори обіцяють екскурсії на усіх об’єктах Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Години безплатного входу та екскурсій зазначені у Музейному меню.

 

Реєстрація на екскурсії обов’язкова за номером телефону: (067) 3047573.

19 травня запрошують завітати в кам’янецький історичний музей у вишиванках. За цієї умови усі охочі зможуть безплатно відвідати всі об’єкти музею – Старий замок, Ратушу, Галерею мистецтв, Музей старожитностей, Виставкову залу.

До речі, з 18 травня в музеї діятиме виставка “Діти світу за МИР в Україні”. У Виставковій залі можна буде переглянути картини-молитви, де передано мир на українській землі очима дітей різних країн світу – Німеччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Грузії, Ізраіля, США, Литви, Латвії, Японії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Бельгії. Виручені кошти з продажу картин підуть на підтримку постраждалих у війні. До проєкту долучилися і дітки міської дитячої школи мистецтв. Виставка діятиме до 24.05.2022 р.