Китайський Новий рік: як його можна зустріти у Хмельницькому?

Китайський Новий рік починають святкувати у перший  день першого місяця року за китайським календарем. Східний новий рік має тісний зв’язок з місячним календарем. Місячні фази змінюються, тому змінюється і дата початку святкування. З цієї причини тривалість року різна: один рік може бути більшим або меншим за попередній навіть на кілька тижнів.

 2018 року Китайський Новий рік настане  16 лютого. Його називають роком Жовтого Собаки.

За звичаєм, який сягає кількох тисячоліть, це найбільше свято в усьому році та привід зібратися усій родині разом. Святкують весело, гучно і широко. Справа у тому, що свят у Китаї багато, а от вихідних, на відміну від України, практично немає.  Відпочивають (тобто мають вихідні) китайці на Новий рік вісім днів.

До свят біля входу вивішують парні вивіски з традиційними написами або пару рибок як символ багатства. Важливе значення має червоний колір, який вважається найсильнішим оберегом  від темних сил.

Святкувати починають проводами старого року. Для цього готують багато смачних і різноманітних страв. На святковому столі мають  бути м’ясо, риба, овочі і солодощі. А ще китайці полюбляють горішки і насіння. За стіл сідають десь 16 годині. У тісному сімейному колі спілкуються, адже на Новий рік до батьків обов’язково приїжджають діти та рідня. Ближче до півночі починають усі разом готувати традиційну новорічну страву – пельмені цзяо цзи.

Пельмені – це частина культури Китаю. Звичаї різних провінцій країни мають певні відмінності, але пельмені у новорічну ніч – то святе. Самі китайці вважають, що є кілька причин їсти пельмені, зустрічаючи Новий рік. По-перше, це символ багатства і достатку, по-друге, це має принести щастя у родину, по-третє, це смачно і, нарешті, це весело – у пельмені кладуть різні сюрпризи: монетки і записочки з побажаннями і приємними пророцтвами. Хто їх знайде у своєму пельмені – тому неодмінно пощастить у новому році.

Веселиться сім’я всю ніч. На ранок  діти вітають батьків з Новим роком, а ті традиційно дарують своїм чадам святкові конверти з грошима.

І взагалі: подарунки дарують всі і всім. Навіть померлим родичам. Для цього купують спеціальні паперові подарунки і спалюють їх у відповідних місцях, вважаючи. що душі померлих будуть вдячні. Китайці переконані, що душі близьких теж приходять святкувати настання Нового року.

У перший день нового року запрошують у гості поважних людей – своїх шефів або найближчих друзів. Наступного дня приходять погостювати свати. А потім – усі інші, бо китайці люблять гостей і радо їх зустрічають у себе вдома.

Свято продовжується. Якщо у нас святкування Нового року – це один чи два дні, то у Китаї це аж два тижні. Закінчується все не менш помпезно на 15-й день – у Свято Ліхтарів. Цього року це буде 2 березня.

Певну популярність святкування Нового року за східним календарем  набуло серед прихильників східної філософії і у світі, і в Україні зокрема.

 Китай вважається країною з культом їжі. Віднедавна, а точніше з 25 червня минулого року, познайомитися з китайською національною кухнею можна у Хмельницькому.

Саме у цей день відкрив свої двері для хмельничан і гостей міста заклад «Mr.Lou». Відтоді багато хто побував тут і скуштував щось смачненьке. Є у кафе і постійні відвідувачі, які добре знають меню і визначилися у своїх уподобаннях. Найчастіше тут замовляють курку у кисло-солодкому соусі, смаженого коропа та рибу у кисло-солодкому соусі. Ну, і звичайно – качку по-пекінськи. Це навіть не одна страва, а цілий набір смаколиків. Для приготування качки використовується спеціальне обладнання, привезене з Китаю. Звідти ж і приправи, у яких маринується качка. Для любителів екзотичних страв – салат з голови медузи з огірком.  Можна тут і швидко пообідати. Для цього «Mr.Lou» пропонує до десятка видів ланчів, так що можна вибрати те, що хочеться. Заклад пропонує своїм гостям смачні десерти ( наприклад, яблука у карамелі) і багато видів чаю.

Загалом, меню велике і різноманітне. Зорієнтуватися у цьому кулінарному розмаїтті  допоможуть офіціанти.

Але повернімося до теми Китайського Нового року. Поринути у атмосферу східного свята зустрічі Нового року можна і у Хмельницькому, і саме у закладі «Mr.Lou». Тут 16 лютого урочисто презентують новий елемент інтер’єру.  Який – поки що тримають у секреті. Серед гостей розіграють подарункові сертифікати.

Як і годиться на  Новий рік, будуть страви на усі смаки. Але щоб наступного року у вас було все, як належить – за східною традицією скуштуйте пельменів. Їх у «Mr.Lou» готують відмінно.