“Скарби Поділля” презентували у Хмельницькому (ФОТО)

Шістдесят п’ять майстринь області презентують вишиваний одяг на виставці у Хмельницькому. Відкрили виставку під назвою “Скарби Поділля” в обласному науково-методичному центрі культури і мистецтв (ОНМЦКМ) 9 травня. Приурочили її до Дня Європи, який Україна цьогоріч відзначає вперше.

“Європа з початком АТО (з 2014 року) і зараз (з початком повномасштабної війни) в підтримку України одягається в українську вишивку. Ми хотіли таким чином подякувати європейцям за те, що вони цінують наше українське, а ми, відповідно, знаємо та цінуємо культуру Європи“, – каже директорка Хмельницького ОНМЦКМ Майя Онищук.

 

В експозиції зібрали близько 170 робіт. На Поділлі вишивали вовняними нитками, які були здебільшого чорного кольору. Він означав землю. На вишитих сорочках переважають візерунки, притаманні для регіону. До прикладу, одним із традиційних є геометричний візерунок та рахункові техніки вишивання.

“Коли було полотно квадратного переплетення і можливо було рахувати нитки, тоді могли утворювати різноманітні узори. Для нашої Хмельниччини характерні такі техніки вишивання, як низь, штапівка, лиштва (рахункова гладь), курячий брід, солов’їні вічка”, – розповідає голова Хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Таїсія Стан.

 

Подільські майстри вишивання демонструватимуть чоловічі, жіночі, дитячі сорочки, сукні, блузи, костюми, вишиті нитками, бісером, стрічками. Розмаїття барв та візерунків не залишить байдужими навіть найвимогливіших поціновувачів. Деякі роботи можна придбати.

Виставка триватиме до 18 травня. Вхід вільний.

 

Дивіться в сюжеті МТРК “Місто”