У Хмельницькому презентують виставку про жіночі емоції війни

У Хмельницькому обласному художньому музеї (ХОХМ) представили виставку робіт двох художниць під назвою “230 лютого”. Киянка Віра Гординська та тернополянка Марія Владимир презентували полотна, завдяки яким документують історію України.

За кураторським задумом відкриття виставки «230 лютого» мало бути приурочене до Дня захисника й захисниці – 14 жовтня. Саме цього дня виповнювалось 230 днів від початку війни проти України. Проте через масивні атаки ворога відкриття довелось перенести, пише Поділля News.

“Ця виставка презентує реакцію митців на сучасні події – нові реалії, нові відчуття, нові рефлексії. Від розгубленості – до надії й такої бажаної Перемоги. Ми бачимо емоційну риторику двох жінок, які разом з нами проходять всі критичні точки нової української історії, свідками творення якої ми є вже вісім місяців”, – пояснює кураторка виставки, заступниця директорки з наукової роботи, мистецтвознавиця Олена Михайловська.

 

Столична художниця та дизайнерка Віра Гординська ще в перші дні повномасштабного вторгнення приєдналась до кулінарного фронту, але з часом зрозуміла, що її місце – на мистецькому. Її серія картин складається з восьми творів – відповідно до кількості місяців, впродовж яких триває широкомасштабна війна. Це вісім тригерних точок, які виявились найбільш болючими для мисткині

Живописний діалог з глядачем зачіпає теми вимушеної еміграції, катування Бучі, знищення українських полів, надію повернути український Херсон і не тільки. Проте цей проєкт для художниці Гординської розпочинався з чорно-білих ескізів, які вона робила під час волонтерства. Лише після перших тижнів війни у пані Віри виникла потреба у кольорі, яку вона втілила у цьому календарі війни.

“У кожному з цих творів присутня жінка, але не як якась конкретна персона, а як енергія – багатогранна, потужна, що має на меті підтримати наших мужів на фронті. Це вісім тригерних точок в мені, які виявились найбільш болючими. Вдячна улюбленим митцям, мотиви творів яких надихали. На мою думку, після 24 лютого ми всі обнулились, позбулися зайвих речей, потреб, щоб новими здобути перемогу!” – зазначає художниця.

Друга частина експозиції – графічні роботи тернополяни Марії Владимир, яка наразі проживає в Косові. Твори художниці якраз гарно доповнюють і урізноманітнюють живописні роботи Віри Гординської. Вони більш камерні, коментує Олена Михайловська.

“На виставці представлені мої роботи, створені під час війни, під час її різних етапів і станів, які були або усвідомлено, або не усвідомлено перенесені на папір. Під час останніх подій тіло, розум і серце пережили концентрацію сприйняття реальності з її теперішнім і потенційними розвитками, такі, які за звичайних умов ми б проживали роками, а то й впродовж життя. Також у деяких роботах зображенні етапи, коли розуміла, що далі так не можна і шукала в собі внутрішню опору, щоб привести себе в рівновагу, аби триматись. Бо тільки якщо я в стані балансу, можна допомогти іншим”, – коментує художниця.

 

Знищений Маріуполь, іконографічне зображення загрозливого атома, жовто-блакитні скрижалі й антропоморфна постать з Україною в серці – тонкі акварелі художниці насичені водночас болем й світлом надії. Таке поєднання відгукується власними емоціями, пережитими за ці місяці війни.

Переглянути 16 робіт художниць у мистецькій вітальні ХОХМ можна протягом місяця.