У Хмельницькому знаходиться недосліджений досі скіфський курган

Мало кому відомо, що на проспекті Миру у Хмельницькому знаходиться недосліджений досі скіфський курган, перші згадки про який датовані 1901 роком.

За словами краєзнавця Сергія Єсюніна, тут ще не проводилися розкопки і могила-курган має охоронний статус. Місцевий археолог Сергій Демидко провів зовнішнє дослідження. Втім, лише розкопки зможуть дати точну інформацію про об’єкт. Але по зовнішніх ознаках та розмірах можна зробити висновки, що це дійсно скіфський курган, пише Суспільне Хмельницький.

Відповідно до замірів, зроблених у 2016 році, висота його насипу становить до 2 метрів, а діаметр — близько 20 метрів. Тобто, можна приблизно порахувати, що раніше він був мінімум втричі вищий, ніж зараз. І це доволі велике поховання, — пояснив краєзнавець.

За його словами, скіфське поховання в обласному центрі відносять до культури племені скіфів-орачів. Припускають, що на місці скіфського кургану була битва з чужинцями, каже Сергій Єсюнін.

Насип об’єкту розтягнутий у східному напрямку, на що могла вплинути забудова навколишніх житлових споруд. Заховання відносять до II—I тисячоліть до нашої ери через його розміри та розташування у високій точці, — пояснив краєзнавець.

Фото: Суспільне Хмельницький