Протягом місяця у Хмельницькому демонструватимуть оголену жіночу натуру

Насправді, еротичними фотосесіями пересічного глядача зараз вразити важко. Засилля напіводягнених, роздягнених та не одягнених взагалі тіл стало настільки масовим, що лише відвертий епатаж може притягнути увагу. Напевно, саме тому побоювання, що на відкритті фотовиставки «Nude by OGO OLE» важко буде пробитися крізь натовп охочих на це подивитися, були марними. Більшість присутніх склали представники ЗМІ та місцеві фотографи, а простих глядачів, порівняно з тим, скільки їх було в перший день роботи, наприклад, «Незвичайних тварин», можна сказати, й зовсім не було.

Та ще й автор, львів’янин Олег Огородник, запізнившись на потяг, до Хмельницького так і не доїхав. І більшість запитань, які, можливо, йому би хотіли поставити поціновувачі його роботи, так і залишилися без відповідей. А «віддуватися» за автора довелося директору музею-студії фотомистецтва Костянтину Жданову та знаному у місті фотомайстру Олександру Соленцову.

Як зазначив пан Жданов, 43 роботи, представлені на виставці, виконані у техніці XIX століття: автор самотужки готує папір, на якому потім, з негативів, відтворюється фото. Тому навіть з одного негативу ніколи не вдасться отримати два ідентичні відбитки. На унікальність такої техніки звертали увагу й відвідувачі – за їх словами, те, що два однакові фото зробити практично нереально, вразило їх найбільше.

До речі, саме цим зумовлений і розмір фотокарток. Вони досить невеликі, і щоб розгледіти деталі та подробиці, доведеться роздивлятися знімки дуже уважно та без поспіху. Отож, любителям глянцево-плакатних світлин у півстіни варто бути готовими до малих форматів. Як бути готовими й до того, що на знімках практично немає «модельних тіл» у тому сенсі, в якому ми звикли їх бачити на подібних світлинах. Бо нарікання на те, що «немає жодної фігури, яка би сподобалося» також вдалося почути.

Олег Огородник, за словами Олександра Соленцова, займається не лише зйомками у стилі «ню». Працюючи в газеті, він знімає чудові фоторепортажі. «А те, що ми сьогодні бачимо, це лише один з штрихів його творчості. Це саме те, що називається «справжня фотографія», – зазначив фотомайстер. – По-різному можна до неї ставитися. Ці роботи не скрізь однаково сприймаються,. Наприклад, у Сумах глядачі розділилися в думках у плюс та в мінус. Але я думаю, що хмельничани будуть задоволені».

Чи залишаться містяни задоволеними виставкою чи ні, покаже час. Виставка «Nude by OGO OLE» працюватиме у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва (вул. Проскурівська, 56) і триватиме до 10 серпня.

Довідка: Олег Огородник народився 11 жовтня 1954 року у Львові, в сім’ї Михайла і Вероніки Огородників. У 1961–1971 роках навчався у Львівській середній школі № 51.

Працював фотокореспондентом у газетах «Експрес», «Львівська газета», «Поступ», «Суботня пошта». 1991 року став членом Національної спілки фотохудожників України. Був головою Львівської організації Національної спілки фотохудожників України. Нині обіймає посаду голови ревізійної комісії цієї спілки. З 1994 має звання АФІАП міжнародної Федерації фотомистецтва при ЮНЕСКО. З 1998 — звання ЕФІАП цієї ж федерації. Олег Огородник — керівник фотоклубу «Galiciya». Почесний член Одеської фотографічної асоціації.

Умовно творчість Олега Огородника можна поділити на три цикли — «Циганський», «Джазбез», «Козацько-мореплавський».

1992 року Олег Огородник вирушив у плавання на чайці «Свята Покрова». Упродовж усього маршруту виконував обов’язки фотолітописця. Зібраний матеріал став основою циклу «Козацько-мореплавський».

Митець — великий любитель спорту взагалі й гірськолижного зокрема. Спортивну тематику розвиває в циклі «Карпатський».

Джерело