(Українська) Пункт Дуги Струве “Фельштин” – об’єкт міжнародної спадщини ЮНЕСКО

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Чи знали ви, що у Хмельницькому районі знаходиться частина найбільш загадкового об’єкта списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – геодезичний пункт Дуги Струве?

Посеред поля поряд із селом Гвардійське – насип. Це – скіфський курган. А ще це місце відоме, як пункт “Фельштин” Дуги Струве. Дуга Струве – науково-технічний проєкт, реалізований протягом 1816-1855 років геодезистом Вільгельмом Струве заради підтвердження чи спростування розрахунків Ньютона щодо того, що Земля – не ідеально кругла, а приплескана з полюсів.

Ланцюжок технічних споруд складається з 258 схематичних трикутників, які попарно мають одну спільну сторону, а також з 265 пунктів у вигляді стел, хрестів, обелісків, плит із пам’ятним написом, розташованих уздовж 25-градусного меридіана. Вони розміщені, починаючи від узбережжя Північного Льодовитого океану і завершуючи узбережжям Чорного моря. Дуга пролягає через територію десяти країн Європи – Норвегію, Фінляндію, Швецію, Естонію, Латвію, Литву, Росію, Білорусь, Молдову та Україну.

“Наразі відомо про те, що на території України тоді встановили 50 подібних об’єктів, але сьогодні збереглося і відновлено чотири. Три з них розташовані на території сучасної Хмельницької області – геодезичні пункти “Катеринівка”, “Баранівка”, “Фельштин”, а четвертий знаходиться на Одещині”, – розповідає начальник відділу освіти Гвардійської громади Олександр Атаманчук.

15 липня 2005 року пункт Дуги Струве “Фельштин” внесли до переліку міжнародної спадщини ЮНЕСКО та надали статус пам’ятки науки та техніки. Наразі це місце позначено триногою. Конструкція з’явилася в радянські часи. Під нею в ґрунт занурена капсула. Найцікавіше, що в підрахунках, зроблених Струве зі своїми помічниками, похибка складає всього 2 градуси. І саме ця капсула є відправною точкою цих досить точних підрахунків.

Також Гвардійська тергромада має інші цікаві для туристів локації. Це, зокрема, бароковий костел Святого Войцеха, єврейське кладовище у Гвардійському, а також ландшафтний пак у селі Райківці.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV