(Українська) Таємниці Чорного Острова

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Чорний Острів розташований за 16 км від Хмельницького у місці впадіння річки Мшанець у Південний Буг. Перша писемна згадка про цю місцевість датована серединою XIV століття. Тоді його називали Чорний Городок. Вже наприкінці XV століття поселення фігурує як Чорний Острів. Таку загадкову та дещо похмуру назву пов’язують із місцем розташування.

Заслужений діяч мистецтв України в обласному центрі культури та мистецтва Анатолій Бєлєванцев розповідає, що містечко називалося Чорним Островом через великі дрімучі дубові гаї, які колись росли на його території. Поступово їх вирубували, тому що з дерева будували приміщення та робили вугілля.

Містечко стало розростатися після отримання у середині XVI століття Магдебурзького права. Тут почали влаштовувати ярмарки, де торгували крамом, а на Вовчій горі продавали тварин. Нині на горі розташовується старовинне єврейське кладовище – ще до середини XX ст. Чорний Острів населяли переважно юдеї. З цієї точки видно одну з основних місцевих туристичних принад – маєток Пшездецьких.

Магнати Пшездецькі оселилися тут у XVIII ст. Саме з цим родом пов’язують період найбільшого розквіту містечка. У Чорному Острові виділили місце для великого ринкового майдану, посеред якого у першій половині XIX ст. збудували ратушу. Нині приміщення ратуші чекає на реставрацію після пожежі 2014 року. Найбільшу увагу Пшездецькі приділили розбудові свого палацу на два крила. В одному з них родина жила, в іншому – розважалася. Між собою частини поєднувалися переходом. І до сьогодні в маєтку збереглися чотири печі та масивні дубові сходи. У розважальному крилі магнати влаштовували бали та концерти. На запрошення родини сюди приїздив знаний композитор Ференц Ліст. На прийомах гостей маєтку розважав оркестр під керівництвом італійця Луїджі Тоніні.

З палацу можна було дістатися і до острова посеред ріки. Він був з’єднаний підвісним мостом, але ще була човнова невеличка станція, де людей перевозили на острів човнами. Сходинки до човнової станції були у вигляді клавіш рояля – біло-чорні.

Пшездецькі опікувалися місцевим дворянським училищем, де серед учителів був і відомий поет-байкар Леонід Глібов. Саме під час перебування у Чорному Острові він написав декілька десятків байок і віршів.

У селищі відбувалися і події Української революції – бої між більшовицькою кіннотою та представниками штабу армії УНР. На згадку про це у Чорному Острові встановили пам’ятний знак “Борцям за волю України” та створили інсталяцію.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV