(Українська) Меджибіж – центр Всесвіту для хасидів всього світу

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Для мільйонів хасидів з різних континентів Меджибіж – центр Всесвіту. Адже саме тут жив, навчав і був похований засновник хасидизму Еліезер Баал Шем Тов, “володар доброго імені”, або скорочено Бешт.

Народився Бешт на Тернопільщині, згодом жив у гуцульському селі. У Меджибожі Баал Шем Тов осів близько 1740 року. Поряд з ним оселилися декілька десятків найближчих учнів. До речі, донині невідомо достеменно, як виглядав цей релігійний діяч. Синагога, в якій служив Бешт, простояла до Другої світової війни, а потім її знищили нацисти. Зараз – на цьому місці копія, відтворена в 2000-2004 роках за старими світлинами. Її також називають “Бейт мідраш” – будинок навчання.

Поряд можна побачити розкопаний будинок синагоги XVII століття. Ця релігійна споруда нагадувала фортецю й під час нападу ворогів на місто слугувала одним з укріплень. Її зруйнували за вказівкою радянської влади у 1950-х роках.

Зовсім поруч розташована синагога Апта. Вона зведена наприкінці XIX століття на місці ще давнішої культової споруди, де вірян навчав Авраам Єгошуа Гешель, відомий як Аптер Ребе. Сам діяч похований поруч з Бештом. У радянські часи приміщення використовували для господарських потреб – зокрема, як пожежну частину. У 2010 році синагогу повністю відновили.

Третя ж меджибізька синагога, зведена у 2000 році неподалік могили Баал Шем Това. Поруч розташовані також готелі для паломників і міква – ритуальна купальня.

Бешт і його найближчі учні поховані на території старого цвинтаря – кіркута: там задокументовано близько 200 надгробків. Найдавніший датується 1555 роком, наймолодший – 1853-м. Над могилою Бешта споруджено огель, від івритського слова “шатро”. Хасиди зі всього світу приїздять сюди просити про допомогу у найголовніших потребах. Для цього біля могили праведника залишають квілт – записку з проханням.

До слова, на відміну від лідерів-цадиків наступних поколінь, Баал Шем Тов не мав постійної резиденції, не утримував хисидського двору. Він був доступний для кожного, хто звертався до нього зі своїми клопотами.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV