(Українська) Антоніни – резиденція графів на Хмельниччині

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Неоготика, модерн, бароко посеред звичайних сільських хатин. Місце, де колись жила знать. Це селище Антоніни у Хмельницькому районі, яке вражає своїми величними маєтками, зведеними на початку XX століття. 

Найбільше Антоніни розквітли при Юзефі та Гелені Потоцьких на початку XX століття. Понад століття тому магнати жили у розкішному палаці, розводили коней, мисливських собак, тримали павичів, лева та верблюдів.

Подружжя Потоцьких було останніми та найпрогресивнішими власниками селища. До них у гості приїздили графи, посли, члени царських сімей, видатні люди з усього світу. На територію садиби можна було потрапити через ворота, які й досі вважаються найкращими в Україні. Східні слугували для виїзду на польові угіддя, через південні вирушали на полювання. Найрозкішніші – західні ворота, через які в резиденцію в’їжджала знать.

Головні – західні ворота – складаються з шести колон шестиметрової висоти. Вони оздоблені древніми скульптурами, рослинною орнаментикою, вазами та гербами родів Потоцьких, Сангушків та Радзивілів. Чавунні грати, крила брам та хвіртки, виготовлені на фабриці Гостинського у Польщі, були привезені і встановлені в Антонінах у 1900 році.

Найменша споруда палацово-паркового комплексу – будівля брамного гауптвахту або вартівниця, виконана у стилі необароко. Там свого часу перебував вартовий, який охороняв маєток і відчиняв ворота графу. Непрошеним гостям тут чемно відмовляли. Жили магнати у палаці на 165 кімнат. На початку XX століття архітектор з Відня Фердинанд Фельнер перебудував центральну одноповерхову частину маєтку на двоповерхову із критим арочним під’їздом.

Маєток вирізнявся багатим оздобленням та інтер’єром. Тут знайшли своє місце дорога східна парча, перські й турецькі килими, 3-метрові бронзові канделябри, кришталеві люстри, декоративна ліпнина, меблі різних часів, порцеляна, срібло, гравюра.

Навколо графського палацу розкинувся розкішний парк. Його творець – ландшафтний дизайнер Кайзер. Свого часу парк займав площу 22 гектари. Нині з них залишилося лише 13,5. Юзеф та Гелена Потоцькі любили подорожувати. З мандрів Африкою граф привіз верблюдів, левеня та служника Алі. Під час сафарі у Судані в Африці на нього напала левиця. Аборигени врятували графа, застріливши її. Маленьке левенятко, яке залишилось без мами, Юзеф забрав в Антоніни. Хижак розгулював по алеях, навіть жив у палаці. Його називали Левунцьо. На честь цієї події звели пам’ятник.

Граф Потоцький обожнював полювання. У лісі тримав свою псарню, де налічувалось до 500 мисливських собак.

На території резиденції зведено манеж, де об’їжджали англійських і арабських скакунів. Це найстаріша будівля комплексу. Його ще у XVIII столітті звів прадід графа Євстафій Сангушко. Автопарк Юзефа налічував 9 автомобілів.

Натомість палац до наших днів не зберігся. 12 серпня 1919 року його підпалили. Досі немає достовірних даних про те, хто це зробив.

Кажуть, що палац горів 2 тижні. Письменниця того часу Зофія Косак Щуцька описувала ті трагічні події, коли люди рятували все з маєтку, виносили цінні твори, ховали у манеж, возівню, конюшню, а потім переправляли у Польщу.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV