(Українська) Палац Колонна-Чесновського в селі Божиківці

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Божиківці – село у Деражнянській міській громаді Хмельницького району. Тут мешкає близько тисячі осіб.

Вперше село згадується в “жалувальній” грамоті польського короля Владислава 1436 року, коли він передав село Петрові Одровонджу, згодом у реєстрі 1493 року і в грамоті короля Сигизмунда 1539 року.

На початку 1595 року, під час переходу загонів Северина Наливайка з Бару на Летичів, у Божиківцях деякий час перебував селянсько-козацький табір.

В 1648 році через село проходили полки Максима Кривоноса – з-під Старокостянтинова й Меджибожа на Бар, Віньківці, Зіньків.

Селяни Божиківців до 1861 року були кріпаками, 3 березня 1866 року община села була викуплена на волю. Майже половина селянських господарств залишилися безземельними, тому змушені були наймитувати або орендувати землю за 50-70% зібраного врожаю.

Дерев’яний храм у Божиківцях був споруджений у 1777 році в ім’я святої Параскеви, але згідно з документами, які діяли при церкві (в метричних книгах за 1732 рік), парафія діяла ще раніше. Прихожан в Божиківцях на 1901 рік було 496 чоловіків і 500 жінок. До Божиковецького приходу було приписане село Гоголі.

З 1887 року в Божиківцях існувала церковноприходська школа. Спочатку була однокласною, згодом розширилась до 3 класів. Поміщику Здиславу Вацлавовичу Колонна-Чесновському належала 1121 десятина землі.

Поміщик був вихідцем з Франції та нащадком двох старовинних родів — італійського Колонна та польського Чесновських. Італійський рід Колонна (Colonna) відігравав значну роль у середньовічному Римі. Його представники займали найвищі військові та державні посади. Едиго Колонна був вчителем папи Філіпа Красивого (1247—1316), Гіроспере Колонна (1452—1523) — командуючий імператорськими та папськими військами, Помпео Колонна — з 1530 року кардинал і віце-король неаполітанський.

В 1901 році побудував маєток. Навколо садиби маєтку були розміщені три фільварки, ґуральня, млин, цегельня, кузня, стайня. Садиба побудована у 1901 році з відкритої червоної цегли, простора, з аркадою галерей. Маєток оточує парк з флігелем для прислуги та господарською будівлею.

Після революції 1917 року поміщик із родиною виїхав до Польщі. Садиба перейшла до рук нової влади.

За рік пан Здислав повернувся і застав палац розграбованим. У 1923 році в палаці облаштували школу та дитячий садочок, що врятувало палац від загибелі. Однак у 2006 році під час ремонту в школі позбивали всю ліпнину зі стін та стель всередині.

Ґуральню 1909 року побудови перетворили на крохмальний завод, який працював до 2000 року. У 2000-х роках закрили та повністю зруйнували місцеві мешканці, розібравши на каміння.

Фото Романа Маленкова