(Українська) В селі на Хмельниччині телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора Миколи II

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Хмельницька область приховує в собі не лише прекрасні пейзажі та історичні пам’ятки, але і неймовірні історії технологічного прогресу, серед яких вирізняється вражаюча історія смт Антоніни, що за 67 км від обласного центру. У цьому населеному пункті колись був розташований палац дворянина Юзефа Потоцького, про який ми не одноразово писали.

На початку 20 століття, коли технологічний прогрес поширювався світом, Потоцький використав його одним із перших. Щоб забезпечити свій палац електроенергією, він побудував власну електростанцію в Антонінах. Лише дивом ця історична споруда донині збереглася, ставши свідком минулих часів.

Ще одним вражаючим досягненням Потоцького було введення телефонної лінії в Антоніни. І це на рубежі 19-20 століть, коли телефону не було навіть у королів, йдеться у документальному проєкті «Українські палаци. Золота доба».

«Телефонна лінія на той час була чимось фантастичним. Я десь читав, що телефон, наприклад, у російського імператора Микола II з’явився лише у 1903 році. А в Антонінах він виходить з’явився на кілька років раніше», – розповідає дослідник історії Акім Галімов.