(Українська) 18 травня — Міжнародний день музеїв: як відзначатимуть на Хмельниччині

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

18 травня більш ніж 150 країн світу традиційно відзначають Міжнародний день музеїв. Тема, визначена цьогоріч всесвітнім об’єднанням ICOM, – “Сила музеїв”. Попри складні виклики, перед якими опинилась наша країна, Хмельниччина не відмовляється від нагоди підкреслити величезну роль музеїв у збереженні історико-культурної спадщини, у веденні науково-освітньої та освітньо-виховної роботи.

Не всі музеї області матимуть змогу показати свої експозиції. Розповімо про тих, хто все ж знайшов способи зустрітися з відвідувачами, подбавши про необхідні заходи безпеки під час воєнного стану. На місцевих мешканців, а також гостей Хмельниччини чекають цікаві екскурсії, лекції, виставки, практикуми та майстер-класи. Традиційно вхід у музеї 18 травня вільний.

Хмельницький обласний художній музей (ХОХМ) пропонує зазирнути у внутрішню професійну “кухню” музейників. Святково-просвітницька програма орієнтована на усю родину. Цікаві події у розкладі знайдуть для себе як діти, так і дорослі:

  • З 11.00 по 16.00 у просторах артхабу профільні відділи ХОХМ проведуть практикум з опанування навичок музейних професій: “Створи виставку”, “Як організувати вернісаж (відкриття виставки)”, “Професія – реставратор: нове життя шедеврів”, “Готуємо “паспорт” твору”;
  • О 12.00 відбудеться лекційне заняття “Акварельний живопис: історія та техніка (на прикладі творів колекції ХОХМ)”, лекторка – наукова співробітниця ХОХМ Марина Заславська;
  • О 14.00 пропонують культурно-просвітницьке заняття з дітьми на тему: “Традиційні обрядові ігри українців”, яке проведуть етноколективи Хмельницького;
  • О 15.00 поціновувачі фотомистецтва зможуть доєднатись до засідання фотоклубу Хмельницької обласної організації НСФУ в межах групової виставки художньої фотографії фотомитців Хмельниччини.

    Гостей прийматимуть за адресою: вул.Проскурівська, 47.

У Музеї історії міста Хмельницького вирішили поєднати День музеїв із Всесвітнім днем вишиванки. Там відкривається етнографічна експозиція, присвячена подільській народній вишивці. Понад два десятки старовинних жіночих та чоловічих вишитих сорочок представляє з власної колекції знана хмельницька писанкарка, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, викладачка Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Світлана Делікатна. Помилуватися дорогоцінними скарбами з бабусиної скрині, глибше дізнатися про секрети й традиції сакрального народного мистецтва, поспілкуватися з майстринею, яка душею вболіває за відродження української духовної спадщини, запрошують 18 травня о 15.00 за адресою: вул.Проскурівська, 30 до мистецької зали музею.

У Кам’янці-Подільському до Міжнародного дня музеїв підготували багато приємних сюрпризів і цілий екскурсійний день з турами. 18 травня організатори обіцяють екскурсії на усіх об’єктах Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Години безплатного входу та екскурсій зазначені у Музейному меню.

 

Реєстрація на екскурсії обов’язкова за номером телефону: (067) 3047573.

19 травня запрошують завітати в кам’янецький історичний музей у вишиванках. За цієї умови усі охочі зможуть безплатно відвідати всі об’єкти музею – Старий замок, Ратушу, Галерею мистецтв, Музей старожитностей, Виставкову залу.

До речі, з 18 травня в музеї діятиме виставка “Діти світу за МИР в Україні”. У Виставковій залі можна буде переглянути картини-молитви, де передано мир на українській землі очима дітей різних країн світу – Німеччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Грузії, Ізраіля, США, Литви, Латвії, Японії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Бельгії. Виручені кошти з продажу картин підуть на підтримку постраждалих у війні. До проєкту долучилися і дітки міської дитячої школи мистецтв. Виставка діятиме до 24.05.2022 р.