(Українська) Череп коня з маєтку на Хмельниччині зберігають у музеї в Британії

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Селище Антоніни у Хмельницькому районі містить у собі унікальні історії, які приголомшують своєю неймовірністю. Нещодавно ми розповідали про те, що саме тут телефон з’явився раніше, ніж у російського імператора Миколи II. Сьогодні ж мова піде про унікального коня, вирощеного у цьому селі.

В Антонінах, де колись був розташований палац дворянина Юзефа Потоцького, про який ми теж неодноразово писали, жив ідеальний кінь, якого окремо знімали на кінокамери 100 років тому. Завдяки своїм першокласним характеристикам – формі голови, довжині шиї, пропорціям тіла – він став взірцевим жеребцем, на якого і досі рівняються досвідчені конезаводчики.

Його потомство цінувалося в усьому світі. На початку XX століття кінний спорт був дуже популярним в Європі. Аристократи полювали за найкращими арабськими скакунами і їздили за ними переважно на Близький Схід. Однак кінь з української глибинки теж входив в число найкращих. Ан­глій­ський ху­дож­ник Вол­тер Ві­нанс прид­бав коня у гра­фа По­тоць­ко­го за 150 фун­тів стер­лінгів та привіз його у Британію.

Дивіться детальніше у документальному проєкті «Українські палаци. Золота доба».