(Українська) До музею на Хмельниччині передали особисті речі єпископа Яна Ольшанського

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Деражнянський міський історичний музей поповнився новими унікальними експонатами. Єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський передав у дарунок богослужбовий одяг єпископа Яна Ольшанського.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці музею.

Постать Яна Ольшанського дуже тісно пов’язана з Деражнянщиною. Адже 32 роки його життя пройшли у с. Маниківці.

Ян Ольшанський народився 14 січня 1919 року на Тернопільщині. Після закінчення школи у 1938 році вступив до духовної семінарії у Львові. У 1942 році був висвячений на священика.

З 1959 по 1991 р. Ян Ольшанський жив і працював у Маниківцях. Він відправляв Божу службу, сповідав, благословляв шлюби. За будь-яких умов служив людям і навертав їхні серця до Бога. Організував у Маниківцях Третій Орден Святого Франциска, під його керівництвом розпочалося будівництво нового храму. Проте, завершити будівництво отцю Яну не вдалося – 16 січня 1991 року Папа Римський Іоан Павло ІІ призначив його єпископом найбільшої у Європі Кам’янець-Подільської дієцезії(16 областей України та Автономна Республіка Крим), яка займала площу 277,7 тис кілометрів квадратних і майже дорівнювала території Польщі.

Отець Ян допомагав у створенні нових парафій, був великим благодійником, будував нові храми, ніколи не забував про найбідніших. У 1992 році він був засновником катехитичних курсів, які згодом стали Інститутом Релігійних Наук. Разом із отцем Андрієм Мацьонгою у 1997 році вони стали співзасновниками теперішнього Інституту Богословських Наук.
Помер священнослужитель 23 лютого 2003 року в Кам’янці-Подільському. Два дні потому був похований у Катедрі св. Петра і Павла у капличці найсвятішого Сакраменту.

Зазначимо, що у селі Маниківці дуже шанують отця, прикладом чого є те, що центральна вулиця носить ім’я Яна Ольшанського.

Цьогоріч, 23 лютого, у 20-ту річницю смерті єпископа, у Камянці-Подільському відбулася І сесія беатифікаційного процесу на дієцезіальному рівні (офіційне зарахування спочилого до лику блаженних).

Фото: Деражнянський міський історичний музей та Інститут Богословських Наук Непорочної Діви Марії