(Українська) Хмельницький святкував Масляну піснями, хороводами і подільськими різносолами

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Субота у Хмельницькому була по-справжньому святковою і веселою. У сквері ім.Шевченка хмельничани і гості обласного центру згадали, як святкували Масляну в давнину, посмакували смачними стравами і послухали веснянок. Кухарі чотирнадцяти місцевих ресторанів прямо на місці поведення фестивалю вуличної  їжі показали свою майстерність та почастували гостей традиційними подільськими смаколиками і стравами сучасної кухні. Було все: і гарячі млинці, і печена картопля, ковбаски, стейки, навіть смажене порося. Все це розліталося миттєво з пателень і мангалів. Частували людей і вишуканими салатами, десертами та напоями.

Особливу атмосферу створило оформлення фестивалю вуличної їжі, а надто – розважальна програма. До Хмельницького завітали художні колективи з Білогірського району, Кам’янця-Подільського і Деражні.  Зі сцени лунали  українські пісні, а поряд молодь водила хороводи.

Побачили гості фестивалю і сценки з народного фольклору –  Колодія, який у часі збігався з останнім тижнем перед постом. На Поділлі у давнину хлопці пригощали дівчат горілкою, пивом, солодощами — купували (запивали) Колодку. У подяку за це кожна дівчина вишивала перкалеву хусточку, оздоблюючи її квітками та ініціалами свого обранця, та дарувала йому на Великдень — повертала Колодку. Такі обряди нерідко завершувалися укладанням шлюбу. Показали цей народний обряд аматори з Білогірщини. До постановки могли долучитися усі бажаючі. Такі автентичні обрядові пісні можна почути хіба що зі сцени, та й то зрідка. А на цьогорічному фестивалі це стало родзинкою.

Хоч на вулиці було прохолодно, це не злякало учасників фестивалю. До самого вечора у міському сквері лунала музика і повітря наповнювалося смачними ароматами проскурівских смаколиків. Після такої вуличної дегустації гурмани і поціновувачі смачної кухні  знають, кухарі яких ресторанів дійсно є майстрами своєї справи і куди можна піти смачно попоїсти з сім’єю чи друзями.

Фестиваль вуличної їжі у Хмельницькому пройшов уже вдруге. Не раз під час заходу лунало запитання: чи буде продовження, чи стане це традицією? Адже хмельничани дуже позитивно сприйняли ініціативу проведення «Проскурівських смаколиків». Організатори заходу ТРК «Поділля центр» відповідають ствердно.  Такі фестивалі цікаві і подолянам, і усім, хто хоче познайомитися Хмельниччиною, дізнаватися щось нове про подільський край і вміє отримувати задоволення від життя.