(Українська) Інтерактивний музей-криївку облаштовують у Хмельницькому

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Сторінка історії повстанського руху та діяльності Української повстанської армії на теренах Хмельницької області мало відома. Історики кажуть, що у середині ХХ століття тут розташовувалось близько 200 криївок  – військово-оборонних  споруд, розташованих під землею. Відродити знання про подібні схрони та популяризувати історичну добу УПА взялися у спортивно-культурному центрі “Плоскирів“, який розташовується в мікрорайоні Гречани.

Приміщення, в якому наразі облаштовують музей, – це колишній тир. Як розповіла організаторка культурно-дозвіллєвої діяльності культурно-спортивного центру «Плоскирів» Ольга Шевцова, наразі тут обшивають стіни деревом, щоб зробити антураж справжньої штабної криївки. Оздоблюють все власним коштом.

Музей планують зробити інтерактивним. Так, після екскурсії відвідувачі зможуть випробувати свою вправність у стрільбі в тирі. А в міні-друкарні спробують надрукувати свою повстанську листівку. Також для дітей організовуватимуть квести.

Зараз “Плоскирів” почав збирати експонати для криївки. Планується виїзд в сусідні села аби в місцеві мешканці могли долучитись і “дістати зі старих скринь” речі побуту того часу.  Хмельничан, які мають вдома старовинні речі, одяг, друкарську машинку, гасові лампи і можуть їх передати для музею, можуть це зробити безпосередньо у центрі “Плоскирів”.

Планують, що музей-криївка запрацює вже на початку цього літа. Він стане єдиним подібним закладом в області.

З історичних джерел відомо, на території нашого краю діяв Кам’янець-Подільський окружний провід ОУН, який входив до складу крайового проводу ОУН Поділля, центр якого знаходився на Тернопільщині. У 2018 році в урочищі Жеребки (село Підгірне на Старокостянтинівщині) археологи знайшли артефакти підпільників ОУН – залізний бідон з агітаційними листівками та особистими речами. До слова, місце де знайшли скарб, було заміноване. Місцеві мешканці кажуть, що у цьому районі є повстанські схрони.

Читайте також: Дорогоцінні прикраси ХІІ-ХІІІ століття представили у Хмельницькому