(Українська) Мандрівна столиця УНР, 150 мільйонів яєць, перша міжнародна авіаліня: хмельничанин розповів неймовірні факти про Поділля

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У книгарні «Є» в Хмельницькому цими вихідними можна було дізнатись маловідомі факти про Поділля. Лекцію провів Юрій Даценко, який разом з дружиною започаткував проект «Незнана Україна».

На думку мандрівника, історія нашого краю варта того, аби її знали якомога більше людей. Наприклад, не всім відомо, що Хмельницькою областю мандрувала столиця УНР, яка була у Старокостянтинові, Чорному острові, Проскурові та Кам’янці-Подільському, де навіть виходила друком українська валюта – гривня.

Цікаві факти розповів Юрій Даценко про Меджибіж, Проскурів, Кам’янець-Подільський, Городок та інші міста і села області. Згадав і про те, що Поділля з 1904 по 1910 рік мало славу найбільшого в Російській імперії експортера яєць. За історичними даними, лише за один рік з губернії вивозили майже 150 мільйонів яєць, здебільшого до Франції, Німеччини та Англії.

«Уперше в країні 1912 року побачили літак. Де б ви думали? У Меджибожі. А перша в історії української авіації регулярна міжнародна авіалінія була «Проскурів – Будапешт». Український авіафлот взагалі більшою частиною формувався в нас, на Поділлі. До прикладу, на околиці села Шатава в 1919 році було летовище першого авіаполку Галицької армії. А в районі Гусятина і Ярмолинець розташовувався перший авіаполк УНР. Взагалі авіація мала глибоке коріння на Поділлі», – наголосив Юрій Даценко.

Найсмачнішим у Російській імперії, за словами пана Юрія, було і пиво з Проскурова. Принаймні, у 1909 року на виставці у Санкт-Петербурзі наші пивовари були серед найкращих. Дані про одне з перших підприємств, де варили пиво, містяться в документах ще від 1797 року.

Хмельничани, які завітали на лекцію Юрія Даценка, кажуть, що вражені новою для них інформацією, адже більшість фактів про рідне Поділля для них були дійсно незнаними.

«Для мене стало справжньою несподіванкою те, що Пересопницьке Євангеліє, на якому дають присягу наші президенти, частково перекладали на Ізяславщині в монастирі. Також я не знала, що по річці Дністер колись плавали кораблі, які перевозили людей. Ще запам’яталося, що перший трактор на початку ХХ століття був саме у жінки – поміщиці, яка проживала на Красилівщині», – поділилася враженнями студентка Катерина Сорока.

За словами Юрія Даценка, він і далі буде подорожувати рідною країною та Поділлям зокрема, адже тут є чимало історичних місць та пам’яток, про які туристи не знають.

Джерело: PodillyaNEWS