(Українська) Музей просто неба презентували у селі Грушка на Хмельниччині (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Українська Атлантида Бакота останнім часом стала одним із найпопулярніших туристичних місць Хмельниччини. З початку року цю місцевість відвідало 100 тисяч туристів. Нещодавно дорогою на Бакоту в селі зі смачною назвою Грушка Староушицької громади на Кам’янеччині відкрився унікальний музей просто неба або, як його назвала авторка найстарішого краєзнавчого сайту України “Замки і храми України” Ірини Пустиннікової, “невеликий етноскансен “Чарівна хата””.

Взимку 2022 року, незадовго до повномасштабного вторгнення, родина Вітер купила у Грушці ділянку разом зі столітньою хатиною. Згодом нові господарі вирішили створити там музей і акумулювати в ньому культурну спадщину сіл, затоплених внаслідок будівництва Дністровської ГЕС.

Спочатку хотілося відтворити власне хату з Грушки. Але далі стало зрозуміло, що по нашій історії радянський каток проїхався настільки серйозно, що набрати артефакти лише з одного села не вийде. Тому концепцію трохи розширили – це хата-музей тих затоплених сіл, які стояли на обох берегах Дністра. Тому тут багато речей не лише подільських, а й бесарабських. Все ж до Кам’янця тоді було піди ще виберись, а на чернівецький берег човном можна було за 5 копійок переплисти, – йдеться в дописі Ірини Пустиннікової в соцмережах.

Адріана Вітер з сестрою-іконописцем, вивчаючи розписи хати кольоровими візерунками, зазначають, що експозиція розказує про подільське травництво, гончарство та малярство.

Тому дуже доречним в день відкриття музею був виступ і Миколи Прудивуса, знаменитого подільського травника з сусідньої Старої Ушиці.

Пан Микола привіз сюди свої чаї, меди, наливки та трав’яні збори. Був невеликий концерт та показ дитячого одягу, заінспірованого народними строями. Було тепло, смачно і дуже душевно. Коротше, туроператори, котрі в Бакоту туристів возять, у вас тепер +1 місце для відвідування, – рекламує нову туристичну локацію Ірина Пустиннікова.

Про засновницю етномузею Адріану Вітер розповідає директорка телерадіокомпанії “На своїй хвилі” Анастасія Жалюк.

Саме вона, тривалий час проживала і працювала в різних країнах світу, 7 років тому вперше побувала на Бакоті, закохалось у це місце і залишилось тут, щоби разом із однодумцями досліджувати і розвивати його. Адріана активно бере участь у грантових проєктах, залучає місцевих жителів, волонтерів та митців з усієї України, щоб по крупиночкам відновити усе культурне багатство території. Минулого року толокою відреставрували столітню глиняну хатину та перетворили її на справжній артоб’єкт, розмалювавши за мотивами місцевих орнаментів. В рамках проєкту-первістка команди «Мальоване село» було оздоблено не лише хатину, а й криниці та паркани у с. Грушка. Створення унікальних етно артоб’єктів на головній вулиці плавно знайшло продовження у наступному проєкті – Затоплена культура. Реабілітація українськими традиціями , який реалізовується за підтримки Український культурний фонд, – йдеться в дописі у фейсбуці Анастасії Жалюк.

До речі, днями на локації “Чарівна Хата” розпочався Тиждень Дністровської Спадщини (Dniester Heritage Week), протягом якого простір з музейно-наративного перетворюється на інсталяційно-мистецький.

Ви можете доєднатися до наших заходів, або зініціювати власний. Що це означає?) Це означає, що окрім запланованих майстер-класів з розпису кераміки (неділя, 8 жовтня), травництва та чаювання (неділя 8 жовтня), а також мистецької толоки (субота 7 жовтня) ви можете провести час в Чарівній Хаті, займаючись своїм улюбленим творчим хобі – вишивкою, малюванням, ліпкою, складанням віршів тощо. Всі ці дні також діє експозиція і фотозона. Хто не мав можливості потрапити на відкриття, але хоче відвідати музей, будь ласка, приходьте. По всіх питаннях можна дзвонити: 067-135-4-888 Адріана, – пишуть організатори.

За матеріалом Поділля News