(Українська) У Меджибожі відкопали засипане росіянами підземелля палацу

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

П’ять років археологи розкопували підвали палацу Синявських-Чорторийських, які російські війська колись засипали сміттям. Найдавнішу частину підземелля заповідника “Меджибіж”, що на Хмельниччині, науковці відносять до XIV століття. Два століття по тому там збудували палац, який нині реконструюють. 

За словами завідувача сектору державного історико-культурного заповідника “Меджибіж” Віктора Вєтрова, у XVI столітті середню частину підземелля використовували для зберігання продуктів, а згодом – як винні погреби. В XIX ст. за часів перебування в Меджибожі російських військ, підземелля засипають сміттям. Аби його відкопати знадобилось п’ять років.

“Більша частина підвальних приміщень вже в XVI сторіччі використовувалася за своїм основним призначенням, перш за все — зберігання харчів для мешканців палацу і гарнізону фортеці. У величезних кімнатах підвалів ми знайшли бази для бочок і канавки, які вели до льодовні. Наприкінці зими на Південному Бузі вирізались величезні брили льоду, які викладались в підвальну частину. Таким чином у льодовні зберігались м’ясо, риба та інші продукти. Це була така остання функція XVI ст., коли палац існував своїм повним життям в оборонній системі Меджибізької фортеці”, — розповідає Віктор Вєтров.

За словами дослідника, вже в XVІІІ-XІX сторіччях підвал використовувався, в тому числі як оренда площі для зберігання алкогольних напоїв. Саме в цих приміщеннях нами була знайдена велика кількість битих пляшок XVІІІ-XIX сторіччя. Одну повну закорковану пляшку вина знайшли в сусідніх кімнатах. Вона була прихована в кутку. Тепер пляшка зберігається у фондах заповідника в автентичних умовах.

“Після XIX сторіччя за часів перебування тут російських військ, підземелля захаращуються, засипаються сміттям, битим камінням. І далі вже за радянської влади вони вже були частково зруйновані, а частково повністю засипані. Таким чином, за останні 5 років ми розкопали повністю цей об’єкт, він був засипаний сміттям до самого верху”, — зауважує Віктор Вєтров.

 

Детальніше дивіться у сюжеті Суспільного

 

Нагадаємо, нещодавно відкопали й досліджують в археологічній лабораторії Державного історико-культурного заповідника “Меджибіж”500 фрагментів унікальної печі середини XVI століття, подарованої польською королевою Бона Сфорце коронному гетьманові й власнику Меджибізького замку Миколі Синівському.