(Українська) На Хмельниччині відзначили свято Івана Купала (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Цьогоріч через війну в Україні від традиційних масових гулянь на честь купальського свята відмовились, однак майстеркласи та розваги для молоді в громадах Хмельницької області все ж влаштували.

Незважаючи на дощову погоду, в парку культури та відпочинку ім. М. Чекмана в обласному центрі напередодні відбулося фольклорне дійство «Купальські роси». Юначки плели віночки, робили ляльки-мотанки, водили хороводи.

Цікавою була майстерка з пов’язування хустки. Керівник зразкового ансамблю народного танцю Намисто» Ірина Штогріна продемонструвала способи, якими користувалися українки в різних регіонах країни.

Молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» та зразковий дитячий фольклорний гурт «Ладосвіти» Хмельницької школи мистецтв «Заріччя», який очолює фольклористка Ірина Телюх, дарували присутнім традиційні купальські пісні та демонстрували, як саме відзначали Івана Купала наші предки.

Таким чином учасники дійства дізналися більше про купальські традиції. Також була можливість коштами підтримати українських захисників – під час майстер-класів проводився збір для військових.

У Старокостянтинові на території замку князів Острозьких відбулось обрядове дійство “Ой, Купало-Розкупало”, присвячене святу Івана Купала. Дівчата плели вінки, водили традиційні хороводи, прикрашали деревце Марени, а присутні мали нагоду почастуватись смачними українськими варениками.

У парку культури та відпочинку міста Шепетівка також відбулось вшанування купальських традицій. Учасники дійства знайомилися з традиційними для цього дня обрядами, обливалися водою, водили хороводи, співали купальських пісень, плели вінки. Підіймали патріотичний дух вокальні та танцювальні колективи міського будинку культури.

У селі Старий Кривин на Шепетівщині, поліцейські офіцери громади долучилися до проведення благодійної вистави для дітей із «гарячих» точок. Усі зібрані під час заходу кошти передали на підтримку ЗСУ. Родзинкою заходу стало те, що він проходив біля запашного лавандового поля, дбайливо висадженого місцевими жителями. Тож усі відвідувачі отримали масу позитивних вражень і емоцій.

Центр культури, дозвілля та мистецтв у селищному сквері Чемерівців провів для усіх бажаючих майстер-клас із плетіння купальських віночків. Також майстрині розповідали про традиції та звичаї, про квіти та їх символічне значення.

Використано світлини з соцмереж