(Українська) Нетішин п’ять століть тому був замковим селом

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Найдавніша історія Нетішина ховається в імлі століть. Ми поки що не знаємо достеменно хто саме й коли вперше прийшов на ці землі, збудував тут житло, посіяв хліб. За таких обставин за точку історичного відліку править перша згадка у писемних джерелах. При цьому потрібно розуміти, що, зазвичай, це тільки перша згадка, яка потрапила на сторінки документа у зв’язку з потребою, як от: розподілом спадку, купівлею-продажем маєтку, його заставою тощо, а не конкретний час історичних витоків.

Село Нетішин уперше в історичних джерелах з’являється у зв’язку із господарськими справами, які відбувалися в родині князів Острозьких. Після смерті князя Іллі Острозького між його вдовою Беатою з Костелецьких та Іллевим звідним братом Василем-Костянтином Острозьким і його матір’ю княгинею Олександрою Слуцькою виникла суперечка за спадщину Костянтина Івановича Острозького – батька обох братів.

Вирішення справи затягнулось. Нарешті 6 лютого 1542 року в Острозі було створено важливий документ, згідно з яким Острожчина, по-іншому – Острозька волость, до якої належав і Нетішин, відійшла у власність суперницям Василя-Костянтина – Беаті та її малолітній доньці Гальшці. Описані в цьому історичному джерелі події мають свою хронологію. Під 30 січня в ньому перелічено низку сіл, де вперше серед відомих нам писемних джерел згадано й Нетішин.

На той час Острозька волость, яка перебувала у складі Луцького повіту, являла собою чималий адмі­ністративно-господарський комплекс із центром у місті Острозі. До неї входило 23 замкові села (підпорядковувались замковій князів­ській адміністрації), 12 – церковних  (прибутки із них відходили на утримання церков і монастирів) та 28 боярських сіл (знаходились у користуванні князівських слуг). Разом із тим, на теренах волості було 8 млинів та 8 лук. Нетішин відносився до категорії замкових сіл…

Днями в міському краєзнавчому музеї відбулася зустріч з нагоди 475-ї річниці від першої писемної згадки про Неті­шин. Усі, хто за­ві­тав до музейної світлиці, детальніше дізналися про документи з ранньої історії нашого населеного пункту. Первісний, споряджений в Острозі документ від 6 лютого 1642 року, швидше за все, до нашого часу не дійшов. Історикам відомо про кілька його копій, серед яких вписання до однієї з книг польської королівської канцелярії за XVI ст. На сьогодні її матеріали зберігаються в Головному архіві давніх актів у Варшаві (Польща).

Присутні довідались і про розподіл маєтків князя Василя-Костянтина Острозького між його синами – Олександром та Янушем, який відбувся  1603 року. Згідно з цією трансакцією Нетішин відійшов Олександрові Васильовичу, а згодом перебував у руках його нащадків. Примітно, що серед острозьких міщан, які згадуються в тому ж дільчому акті за 1603 рік, фігурує якийсь «Юско, син Нетошки». Не виключено, що той Нетошко/Нетоша/Нетіша міг бути причетним до появи Нетішина.

Гості заходу озна­йомились і з краєзнавчою літературою, огляд якої підготувала директор музею Оксана Кононюк. Окремо про свою книгу «Енергія єднання» розповів редактор газети «Перспектива» Віктор Гусаров. Історичні документи та друковані виданння стануть у пригоді кожному, хто побажає більше дізнатися про минувшину Нетішина, Хмельницької АЕС і краю в цілому.

Тарас Вихованець для ІП “Перспектива”