(Українська) “Подарунок польської королеви” відкопали на Хмельниччині (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

500 фрагментів унікальної печі середини XVI століття відкопали й досліджують в археологічній лабораторії Державного історико-культурного заповідника “Межибіж”. На широкий загал фрагменти печі, подарованої польською королевою Бона Сфорце коронному гетьманові й власнику Меджибізького замку Миколі Синівському, презентуються вперше.

Про це розповів директор заповідника Олег Погорілець, пише Суспільне Хмельницький.

“Були б ці кахлі просто побутовим предметом, якби не один аспект — на них є герби польської королеви міланська герцогиня Бона Сфорце. Вперше ці кахлі були знайдені ще у 2003 році й, періодично, як в нас продовжуються археологічні сезони, кількість цих кахлів збільшувалася, і збільшувалася. Сьогодні в нас є, приблизно 500 шматочків, фрагментів цієї печі, але основний ще знаходиться під землею”, — каже Олег Погорілець.

 

За його словами, піч була прикрашена кахлями з зображенням битви Георгія Побідоносця зі змієм.

“Поки ми проводили дослідження, то з’ясувалось, що майстер, який виготовляв цей сюжет, скопіював його з гравюри XVI століття німецьких майстрів-художників, яка так і називається “Перемога Георгія Змієборця над змієм”. Саме точно, один в один, всі ці моменти зафіксована на ось цих кахлях, які ми зараз досліджуємо”, — зауважує директор заповідника.

 

На думку дослідників, площа печі, ймовірно, сягала 12 квадратних метрів, не менше 4 метрів заввишки і до 3 метрів завширшки. Печі такого характеру в XVI століття були розповсюджені.

За двома фрагментами кахлів вдалося встановити герб, який належав польській королеві.

“Відкопали фрагменти кахлів на яких були зображені маленькі хлопчики, які тримають щити, а на щитах — герби. Ми зрозуміли, що це герби Бона Сфорці з роду міланських герцогів. Їхніми гербами були чорний орел і змія, яка ковтає немовля. Тоді ми зрозуміли, що це не просто кахлі, не просто піч, а це подарунок королеви”, — каже Олег Погорілець.

 

На його переконання, польська королева подарувала піч власнику Меджибізького замку Миколі Синявському.

“Микола Синявський був коронним гетьманом і керував усіма прикордонними військами корони польської. А Бона Форце в цей час, в 1540 роках, починає будувати на сучасній Вінниччині замок і місто Барі. Микола Синявський зі своїми військами обороняє це будівництво. І зрозуміло, що під час будівництва приїжджала, дивилася як ідуть справи. І зустрічалася з Миколою Синявським, як з головнокомандувачем”, — говорить Олег Погорілець.

 

Після реконструкції піч буде розміщуватися у залі Синявських, який буде розповідати про історію перших власників фортеці, про те, як фортеця розбудовувалася, і які події відбувалися в XVI столітті”.

За словами Олега Погорільця, науковці висувають припущення, що піч у Меджибізькому замку була встановлена в середині XVI століття.

Детальніше дивіться у сюжеті Суспільне Хмельницький

Нагадаємо, нещодавно у Меджибізькому замку представили писанку часів Київської Русі.