(Українська) Серед будівельного сміття в палаці у Деражні знайшли справжні скарби

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У палаці Гершгоріна, що в Деражні на Хмельниччині, була знайдена унікальна колекція керамічних кахель. 

Загалом внаслідок детального огляду приміщення на горищі й у підвалах було знайдено понад 54 фрагменти (кахель, вогнетривкої і декоративної цегли). Якийсь відсоток, ймовірно, було втрачено серед величезної маси будівельного сміття. Знайдені фрагменти свідчать про первісну систему опалення та, значною мірою, про вистрій інтер’єрів, – пишуть на фейсбук-сторінці палацу Гершгоріна.

Першою була віднайдена, відчищена і відмита необарокова прямокутна кахля розміром 20.3х23.1 см. На звороті є відтиск клейма (сигнатури) підприємця Самуїла Гальперіна. Серед фото є колаж з усіх сигнатур (клейм) з віднайдених у палаці Гершгоріна кахель. Велике розмаїття тих сигнатур (німецька, російська, польська, різного розміру і стилів) свідчить про активну підприємницьку позицію Гальперіна, впевненість у якості своїх виробів та активні спроби працювати “на експорт”.

Перша віднайдена кахля, як і більшість наступних, були покриті кількома шарами цементних і вапняних розчинів, окремі кахлі були “щедро” затиньковані, аж до повного нівелювання декору. У пам’яті багатьох працівників та учнів “Маленькоі школи” чи пізнішого “Будинку піонерів” зафіксувалися власне білі класичні сільські “грубки” без будь-яких декоративних елементів (які були надійно заховані під шарами цементу і вапна).
Процес відчистки, відмочування і відмивання окремих кахель плюс склейка фрагментів часом займала два-три дні.

Візуальний аналіз і стилістичне сегрегування віднайдених кахель свідчить про елементи 4-5 різних печей. Серед них – зразки історизму та модерну.

На одній з кахель зберігся технологічний підпис майстра-пічника (а може і власника С. Гершгоріна) “Столовая”, тобто саме цей тип печі і ця стилістика була обрана для монтажу у палацовій їдальні.

Більшість кахель керамічні, неглазуровані і не кольоровані. Вони різних відтінків “цегляного” кольору та мають лиш незначний благородний полиск, отриманий при випалюванні.

Була у палаці принаймні одна піч з використанням білосніжних глазурованих кахель, ймовірно, у комбінації з керамічними.

Палац мав добре розвинуту і продуману систему димо-вентиляційних каналів. Практично у кожній з кімнат було мінімум 2 окремі канали. Про їх активну експлуатацію свідчать залишки сажі. У підвальних приміщеннях є кілька вентиляційних та ревізійні отвори окремих димових каналів. У двох приміщеннях палацу все ще збережені автентичні вентиляційні решітки.

Частина печей, ймовірно, була зруйнована під час отого (невідомого поки) “великого катаклізму” в історії будинку, але частина функціонувала до початку 1960-их років.

Серед знайдених на горищі елементів було два фрагменти декоративної профільованої кутової цегли (вдалося склеїти), яка, найімовірніше, використовувалася для оздоблення коминів.

Інвентарна справа дає певну інформацію для розуміння того, де і як розміщувалися печі, як працювала система опалення. Окремі печі розміщувалися в прорізах стін і дозволяли опалювати одночасно два приміщення.

Знайдені фрагменти кахель свідчать про заможність власника та багате/пишне первісне оздоблення інтер’єрів палацу (художні паркети, декоративна ліпнина на стінах і стелі, ймовірно розписи чи кольорування на стінах).

Стилістика знайдених кахель може також свідчити про те, що публічна/громадська (адвокатське бюро і технічні приміщення при ньому) і житлова (вітальня, кухня, спальні кімнати) зони палацу Гершгоріна були вирішені і оздоблені у різних стилях.

В одному з репрезентативних приміщень (адвокатський офіс чи вітальня) розташовувалася також піч-камін з відкритою топкою/вогнищем.

Історичні аналоги знайдених фрагментів кахель (принаймні печі-каміну) можна зустріти на величезних просторах колишньої “російської імперії”, подібні цьому зразки печей збережені у Талліні, Хельсінкі, Варшаві, Петербурзі тощо. Більшість знайдених аналогів (співпадає ~60% елементів) знаходяться в багатих інтер’єрах виконаних у подібній стилістиці, притаманній історизму (необароко).

Знайдено також кілька екземплярів вогнетривкої (шамотної) цегли, яка використовувалася для будівництва печей, зокрема дві невеликі цікаві цеголки з клеймами (сигнатурами) “LONDON.A”.

Вся колекція керамічних кахель фабрики Гальперіна, віднайдена тут та відреставрована зусиллями архітектора, краєзнавця, колекціонера та реставратора Івана Щурка, лишиться при палаці та буде передана майбутньому інвестору.

Нагадаємо, нове життя Палацу Гершгоріна у Деражні на Хмельниччині дає команда Спадщина.UA / Heritage.UA.