(Українська) У Деражні відновлять столітній палац

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Палац у Деражні на Хмельниччині, що має статус нововиявленої пам’ятки архітектури місцевого значення, буде відновлено згідно з результатами аукціону Prozorro в рамках програми малої приватизації. 

Новою господинею палацу стала засновниця ініціативи «Спадщина.UA», львів’янка Ганна Гаврилів, яка стала переможницею аукціону, запропонувавши за об’єкт 1,26 млн грн

Відтак, «Будинок приватного адвоката Периторіна» 1910 року побудови став першим палацом, що опинився в приватних руках в рамках державної програми малої приватизації.

Це двоповерхова споруда з підвальними приміщеннями площею понад 700 кв. м, виконана в стилі модерну, що спершу функціонувала як приватна резиденція, за совєтів – як початкова школа та палац піонерів, а за часів Незалежності пам’ятка знаходилася на балансі Міністерства юстиції, проте не експлуатувалася та поступово занепадала.

На фейсбук-сторінці проєкту зазначають, що з моменту придбання палацу почалася активна робота фахівців «Спадщина.UA», серед яких архітектор Іван Щурко, історик Оксана Лобко, дизайнер Станіслав Клосовський, щодо дослідження пам’ятки в архітектурному та історичному аспектах, а також культурно-туристичного потенціалу регіону.

Найближчим часом плануємо зробити низку заходів з впорядкування будівлі та території, а також завершити науково-дослідні роботи, і вже орієнтовно за місяць познайомити громадськість з результатами своєї праці, гостинно відкривши двері палацу для усіх бажаючих.

«Наше завдання – відродження культурної спадщини України не лише в архітектурно та інформаційно, але й соціально: ми прагнемо, аби внаслідок нашої праці занедбані пам’ятки ставали актуальними, аби в них закохувалися та переступали їх поріг. Тож, маємо на меті розкрити весь потенціал та красу цієї споруди та в скорому часі найти для неї партнера чи інвестора», – зазначає засновниця «Спадщина.UA» та господиня палацу Ганна Гаврилів.

 

«Спадщина.UA» – відома в Україні ініціатива, що займається відродженням об’єктів культурної спадщини України. Організація працює в благодійному та приватному напрямках та має у своєму портфоліо благодійні проекти з відродження палацу у Тартакові, замку в Поморянах та будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці на Львівщині, а в часі війни долучилася до відновлення храму Івана Мазепи на Чернігівщині.