(Українська) Хмельницькі майстрині створюють авторські картини з норвезького моху (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Поєднання олійного живопису і природного моху використовують у своїх авторських картинах хмельничанки Світлана Мельничук та Світлана Ковтун. Художниця та дизайнерка об’єднали свої таланти і створили серію картин у цій техніці. 

Наразі мисткині працюють над картиною під назвою “Танго”. Вона належить до серії картин, в якій поєднано олійний живопис та природний мох.

“Особисто для себе я називаю це симбіоз художній – масляних фарб і, напевно, природних матеріалів. Що для мене, як для художника, було важливо – реально поєднати цих два матеріали, щоб воно виглядало як мистецтво. У нас була база моху, і мені потрібно було як художнику викласти чи дерево, чи волосся, чи ще щось на об’єм, тобто, світло, тінь, напівтінь, і тоді це ставало саме художнім витвором, а не просто ми собі гарно задекорували і все”, – розповідає художниця Світлана Мельничук.

 

 

Дизайнерка-декораторка Світлана Ковтун говорить, що стабілізаційний мох гармонійно вписався у живописні картини і додав їм багатошарового об’єму: “Це просто є “вау-ефект”. Я ще не бачила такої людини, якій це не подобається. Це об’ємний, гарний, стильний, сучасний і, не менш важливо, природний декор для інтер’єру”.

 

Спільні роботи художниць є у приватних колекціях в Україні та за кордоном. Серед них – і перша картина, ідею якої “підказав” чорний мох, розповідають майстрині.

“Особисто ми почали займатися, коли був наш перший карантин. Телефонує до мене Світлана, каже: “Ти знаєш, в мене є ідея. Давай спробуємо. Ось я купила чорний мох, і він дуже схожий на волосся афро-американської жінки. Прямо ідеально підходить”. І що, кажу. “Що? Ти малюєш, а я клею мох, і ми робимо таку картину”. З тієї картини почалася ця історія”, – розповідає Світлана Мельничук.

 

 

З цієї картини почалось створення інших робіт. Майстрині писали портрети, пейзажі та міста. Створили колекцію під назвою “Сучасна Мавка”.

 

Дизайнерка розповідає, що декорує живописні картини природним мохом ягель, або його ще називають оленячий мох. Він росте в лісах та на схилах гір Норвегії. Там його збирають, стабілізують, фарбують у різні кольори. Звідти він потрапляє в Україну.

“Будь-який декор з моху можна застосовувати лише в приміщенні. Ні для яких зовнішніх робіт він не придатний. А мох сам не втрачає свого кольору, своїх властивостей до 10 років”, – додає Світлана Ковтун.

 

Першу спільну виставку картин з моху майстрині провели у Хмельницькому. Готуються до наступної. Світлана Мельничук говорить, що творчість здатна налаштувати людей на позитив, особливо під час війни: “Ми не можемо зупинитися. Якщо ми зупинимося – це означає, що зупиниться життя. І тому, я вважаю, що в Україні ми маємо продовжувати жити і творити однозначно”.

 

Фото: соцмережі

Детальніше дивіться у сюжеті Суспільного