(Українська) У хмельницькому музеї зберігається колекція новорічних прикрас

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У 2021 році Хмельницький обласний краєзнавчий музей започаткував проєкт “Ялинкова прикраса мого дитинства”, в рамках якого відвідувачі передають музею свої новорічні іграшки. Колекція новорічних прикрас нині налічує понад 250 предметів.

Старша наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Катерина Данилова розповідає, що цей проєкт сприятиме кращому зберіганню історії для наступних поколінь, пише Суспільне.

Дякуючи мешканцям міста, музейна колекція поповнилась цікавими ялинковими прикрасами, серед яких іграшки, як вітчизняні, так і виробництва країн Європи, що датуються 40-50 рр. XX століття. Наприклад, “дощик”, скляні пташки та інші прикраси з Німеччини. Отож, для науковців музею відкрито нове поле досліджень щодо вивчення цих предметів з точки зору історії їх виготовлення, побутування, — пояснила співробітниця музею.

 

Ялинкові скляні прикраси з Німеччини

Частина цих ялинкових іграшок сьогодні прикрашає виставкову залу, що оформлена у різдвяно-новорічному стилі.

За словами Катерини Данилової, усі охочі можуть завітати до музею, сфотографуватись у фотозонах, передати у фонди музею свої новорічні прикраси, а також дізнатися про історію прикрашання різдвяних ялинок.

Перше письмове свідчення про прикрашання різдвяних ялинок датоване 1605 роком. В архівах читаємо: “У Страсбурзі на Різдво приносять в будинки ялинкові дерева і на ці дерева кладуть троянди, зроблені з кольорового паперу, яблука, вафлі, золоту фольгу, цукор та інші речі, — пояснює музейна працівниця.

 

Зі слів Катерини Данилової, в основі виникнення сучасної скляної іграшки-кулі, що нині є основною новорічною прикрасою, покладено реальний історичний факт.

У 1848 році в Німеччині трапився тотальний неврожай яблук, а, отже, не вистачало головної різдвяно-новорічної прикраси. Щоб не порушувати традиції, склодуви з містечка Лауш виготовили штучний аналог яблук — кульки різного розміру з прозорого та кольорового скла. Ці блискучі витвори мали такий шалений попит, що від них уже неможливо було відмовитись, — розповіла Катерина Данилова.

 

В Україні ж ялинку на Новий рік стали вбирати лише наприкінці ХІХ століття.

Привітальна різдвяна листівка