(Українська) У Кам’янці-Подільському експонують трипільські статуетки (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У вівторок, 12 вересня, у приміщенні «Музею старожитностей» відбудеться відкриття виставки колекції трипільської антропоморфної пластики «Глиняні боги Трипілля» з фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

Виставка присвячена 130-річчю відкриття трипільської культури і відзначенню Днів європейської спадщини. Культурний комплекс Кукутень-Трипілля – це один з найяскравіших проявів життя ранніх землеробів епохи енеоліту, що охопив у V–III тис. до н.е. площу трьох сучасних східноєвропейських країн: Румунії, Молдови та України.

Колекція антропоморфних трипільських статуеток Кам’янець-Подільського музею нараховує понад 120 експонатів зібраних на території Хмельницької області (здебільшого Кам’янець-Подільський район). Збірка формувалася переважно в 1950–60-х роках і сьогодні поповнюється новими експонатами. Артефакти виявлені були під час археологічних розвідок на трипільських поселеннях Голосків, Татариски, Ходорівці, Боришківці, Кубачівка та ін.

За словами молодшого наукового співробітника Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Євгенія Левінзона, більша половина експозиції складається з колекції краєзнавця, викладача сільськогосподарського технікуму Миколи Борковського, який відкрив близько 100 трипільських поселень. Також є експонати, які передав краєзнавець Сергій Шкурко, та виявили працівники заповідника під час експедицій, пише Укрінформ.

На виставці представлені переважно жіночі зображення, а також там можна побачити доволі рідкісні для Трипілля три чоловічі статуетки.

«За однією з версій, такі жіночі статуетки уособлювали давніх богинь родючості, яким поклонялися, у тому числі трипільці. Це не поодиноке явище, адже жіночі статуетки характерні для всього європейського, близькосхідного, малоазійського неоліту та енеоліту. Всюди, де проживали ранні землероби, є такі жіночі статуетки. Є версія, що це дитячі іграшки. За ще однією з версій, ці статуетки розбивалися під час обряду покидання поселень, адже трипільці раз на 80 років залишали свої поселення. Інколи їх знаходять у скупченні як скарб», – додав Левінзон.

 

Виставка «Глиняні боги Трипілля» функціонуватиме в Музеї старожитностей до 25 грудня.