У Меджибожі відбувся щорічний музейний форум

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Щорічний музейний форум «Музей: храм муз — 2017» втретє зібрав у Меджибізькій фортеці представників музеїв і заповідників з різних регіонів України: Хмельницької, Рівненської, Львівської, Харківської, Чернівецької, Черкаської, Волинської областей та Києва.

Відкрився Третій музейний форум непересічною подією національного значення. За участю представників національного поштового оператора ПАТ «Укрпошта», обласної влади, Меджибізької об’єднаної територіальної громади і адміністрації ДІКЗ «Межибіж» відбулося спецпогашення з нагоди випуску в обіг поштової марки «Меджибізький замок» та «конверту першого дня» до неї. Особливість цієї марки в тому, що саме нею наша країна представлена у  рейтингу найкращих поштових марок Європи 2017 року, який щорічно проводиться європейським об’єднанням національних поштових операторів PostEurop.

На відміну від попередніх форумів, які майже цілковито присвячувалися конкурсам музейних експозицій, видань та програм, цьогоріч у центрі порядку денного знаходилася професійна дискусія «Музей між минулим і майбутнім — від мрії до дії». Її провідними спікерами були голова «Західноукраїнської спілки музеїв» Ігор Тимець та директор Донецького обласного художнього музею (2004-2014) заслужений працівник культури України Галина Чумак. Також у спілкуванні взяла участь представниця громадської організації «Вікімедіа Україна» Анна Хроболова, яка надала чимало інформації щодо ефективного застосування в музейній практиці можливостей «вільної енциклопедії» – Вікіпедії.

Другий та третій дні музейного форуму «Музей: храм муз — 2017» були присвячені проведенню XVII науково-краєзнавчої конференції «Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України» та відзначенню Дня Меджибожа разом з місцевою об’єднаною територіальною громадою.

У конференції, тема якої «Туризм як чинник європейської інтеграції, соціального та культурного розвитку» була обрана з нагоди Року сталого розвитку туризму, взяли участь 56 авторів, у тому числі 6 докторів та 15 кандидатів наук.  Провідними темами були доповіді доктора історичних наук, професора Кам’янець-Подільського Національного університету Стефанії Баженової «Парадигма туризму ХХІ століття», директора ДІКЗ «Межибіж» Олега Погорільця «Програма розвитку туризму в Меджибізькій ОТГ як фактор комплексної розбудови самодостатньої територіальної громади», доктора економічних наук, професора Хмельницького Національного університету Ігоря Журби «Інноваційні технології в розробці туристичного продукту Поділля та Південно-Східної Волині. В цілому ж до програми конференції увійшли 46 доповідей у двох тематичних секціях.

Матеріали конференції будуть опубліковані у черговому випуску Наукового вісника «Межибіж».

Джерело: podillyanews.com