(Українська) У музеї Кам’янця знаходиться понад 2 сотні антимінсів

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У фонді Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, що на Хмельниччині, зберігається понад 200 антимінсів. Найдавніший — датований 1672 роком.

Про це розповіла головна зберігачка фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Інна Швець, пише Суспільне Хмельницький.

Антимінс походить з грецької мови і дослівно означає “те, що замість престолу”. Це прямокутник шовкової тканини, у кутку якої зашиті мощі святих. Середній розмір матеріалу – 30 сантиметрів у довжину і 20 – у ширину. На полотні нанесено літографічне зображення церковної сцени.

Антимінси почав збирати засновник Кам’янець-Подільського музею Юхим Сіцінський після його відкриття у 1890 році. Найдавніший експонат колекції датований 1672 року. На ньому зображено сцену покладання Ісуса Христа до гробу.

Антимінс створено у період, коли на Поділлі правили турки з 1672 по 1699 роки. Він був освячений у Константинополі. Напис на ньому є підтвердженням, що його використовували під час турецького правління, — пояснює Інна Швець.

 

Хустини із зашитими мощами святих почали створювати тоді, коли з’являлась необхідність правити Літургію за межами храму.

Антимінси виконують функцію виносної церкви. Їх можна було брати з собою на поле бою. У таких умовах відбувалося священне дійство, проводили молебень, — розповідає зберігачка фондів.

 

Інна Швець каже, останнє надходження антимінсів до фонду Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника було здійснене у 60 роках 20 століття, коли закривали церкви.