(Українська) У селі на Хмельниччині колись існував справжній зоопарк з екзотичними тваринами

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

В Антонінах на Хмельниччині багато років тому граф Потоцький, який мав тут розкішний маєток та конюшні, створив зоопарк – справжній звіринець з екзотичними тваринами з усього світу.

Багато тварин йому привозили з різних країн Африки. До прикладу, тут, в Антонінах, жили верблюди та страуси. І, звісно ж, за ними був особливий догляд. Поки граф досліджував, як вони акліматизовуються, тварини дуже часто хворіли. Тому потрібен був ветеринар. На території маєтку Потоцьких спорудили будиночок ветеринара, де він сидів 24 години на добу і приймав хворих. Іноді йому могли привести верблюда з нежитю через сніг надворі.

Будинок зберігся до наших днів у дуже гарному стані. Зараз там живуть звичайні сім’ї.

Полювання в Антонінах було відомим атракціоном тих часів. Щоосені графи, князі, політики та бізнесмени покидали усі свої справи та відправлялися до України, до Потоцького. Збереглося навіть старовинне фото, де зображено гостей Антонін перед виїздом на полювання.

Тварини були особливою цінністю Юзефа Потоцького. Для збереження їхньої популяції. Тут полювали за особливими правилами, що називалося “парфорс” (в перекладі означає “демонстрація сили над тваринами”). Цей вид полювання прийшов сюди з Англії. Суть полягає в тому, що люди верхом на конях разом з мисливськими собаками полювали на здобич – треба було її наздогнати і вирвати шматок шерсті з неї. Це й означало перемогу над твариною.

Щоправда, попри гуманізм, без смертей все одно не обходилось. Збереглися згадки одного з учасників полювань в Антонінах.

За своє життя я нічого подібного не переживав. Три години ми мчали галопом за цим скаженим оленем через страшні перешкоди. Один з найкращих жеребців впав під серцевого нападу, – писав мисливець.

 

Саме під час такого полювання один з гостей Потоцького, англійський художник Вол­тер Ві­нанс помітив у його стайнях коня Сковроника і купив його за 150 фунтів стерлінгів. Іноземець забрав його в Англію, де потомство коня стало найтитулованішими скакунами за всі часи. Так череп Сковроника отримав честь бути експонованим у Британському королівському музеї.

Окрім полювання “парфорс” граф Потоцький займався і справжнім полюванням. Найбільше він любив робити це в Африці. Там у його родичів була золотовидобувна компанія. Хелена Потоцька супроводжувала чоловіка. Також вони брали з собою фотографа та художника, які зображали подружжя на фоні екзотичної природи.

Детальніше дивіться у фрагменті з програми «Українські палаци. Золота доба: палац в Антонінах»