(Українська) У Старокостянтинові розквітли сакури (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Віднедавна старовинне місто над Случем, що в Хмельницькому районі, як магніт, притягує туристів та поціновувачів природної краси. З усіх куточків України приїжджають, щоб помилуватися алеєю з квітучими сакурами.

В Японії найромантичнішою порою року є весна саме через цвітіння національного символу країни — дерев японської вишні. Українці всіляко намагаються акліматизувати цю східну рослину на рідних теренах. Рекордсменами із кількості сакур завжди були міста Закарпаття. Віднедавна позмагатись за першість може й Хмельниччина.

Протягом кількох років поспіль екзотичними деревами засаджували центральну вулицю Старокостянтинівської громади. До висадки були залучені комунальники, працівники міської ради, школярі та всі охочі. Минулого року алею сакур суттєво продовжили, що зробило її за підрахунками найбільшою в Україні. На щастя, дерева пристосувались до наших кліматичних умов і стали окрасою міста. Правда, не всі містяни прихильно поставились до ідеї з сакурами. Так, чимало старокостянтинівців не зрозуміли витрати сотень тисяч гривень з міського бюджету на нові дерева. Також мешканці будинків, розташованих на центральній вулиці, непокоїлися, аби висадка рослин не спричинила появу тріщин у старих будинках.

 

Японці вважають, що весна настає лише тоді, коли розпускається перша квітка сакури. Екзотичні рослини цвітуть лише кілька днів. Квіти розпускаються, коли стає тепло, а після 7-10 днів пелюстки вже починають опадати. Через сильний вітер або дощ пелюстки квітів опадатимуть передчасно. Мудрі японці порівнюють настільки короткий, але прекрасний період зі швидкоплинністю людського життя і закликають усіх насолоджуватися кожним днем життя.

Цвітінню сакури в Японії відведено окреме свято – ханамі – давня традиція, яку шанують донині. Дослівно «ханамі» перекладається як «любування квітами». Складно уявити, що в одній з найрозвиненіших країн світу, де високі технології вже давно стали буденністю, ділове життя на кілька днів завмирає і повністю перетікає в парки, де цвіте сакура.

Фото: Старокостянтинів Офіційний