(Українська) До Списку пам’яток ЮНЕСКО може увійти ще одна пам’ятка археології Хмельниччини

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На Хмельниччині спільно з Українським національним комітетом міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) 22 червня 2017 р. у с. Жванець Кам’янець-Подільського району відбулася виїзна робоча нарада щодо внесення археологічної культури Кукутень-Трипілля до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та підготовки облікової документації (номінаційного досьє) на об’єкт Трипільське поселення (урочище Лиса Гора, Щовб) с. Жванець.
В робочій нараді взяли участь: виконавчий директор УНК ІКОМОС, кандидат історичних наук Олена Сердюк, доктор історичних наук, трипіллєзнавець Михайло Відейко, директор музею історико-культурної спадщини PLATAR Інна Подгородецька, головний спеціаліст управління  культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької облдержадміністрації Валентина Лукашук, завідувач відділу охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області, дійсний член УНК ІКОМОС Сергій Шпаковський, головні спеціалісти відділу культури та туризму Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Катерина Олійник, Лілія Пасічник, голова Жванецької сільської ради Олександр Солтинський та громадські активісти.
Під час робочої наради спеціалісти оглянули територію Трипільського поселення та пам’яток культурної спадщини у с. Жванець, ознайомилися з наявною пам’яткоохоронною обліковою документацією, визначилися з термінами виготовлення облікової документації – номінаційного досьє на пам’ятку культурної спадщини, обговорили форми створення заповідної території та інтерактивного музею у селі Жванець та включення об’єкту до європейських туристичних маршрутів.
Трипільське поселення (урочище Лиса Гора, Щовб) у с. Жванець Кам’янець-Подільського району є унікальним значущим об’єктом, що підтверджено археологічними розкопками 1960-70-х рр.. під керівництвом Т.Г.Мовші. Поселення являє собою укріплений ремісничий центр, на якому виявлено 7 унікальних гончарних печей, що були відкриті над зрізами кам’яних кар’єрів. У печах було виявлено розписну та кухонну кераміку IV-III тис. до н.е. Трипільський ремісничий гончарний центр у с. Жванець не має аналогів на теренах Європи. Культурна спадщина Хмельницької області гідна бути представлена в Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Джерело kultura.km.ua