(Українська) Два дерев’яні вітряки Хмельниччини – дві історії

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Млини, особливо працюючі, – рідкість для сучасної Хмельницької області. Здебільшого ті, що залишились, працюють на силі води. Та є на півночі краю два вітряних, дерев’яних, і обидва знаходяться на теренах колишнього Славутського району.

Виміняли сіно на млин

Один з вітряків знаходиться у селі Гута. Місцевий вітряниий млин  добре зберігся і є цікавим для  вивчення історії борошномельного справи. Історія самого млина розпочинається на початку ХХ століття. Мешканець села Сенігів Шепетівського району Петро Мельник у власному городі збудував вітряк.  Працював млни дляжителів села близько 30 років. Але сталося так, що взимку 1937 року в селі Сенігові не вистачало корму для худоби  і жителі сусідньої Гути погодилися обміняти 25 центнерів сіна на вітряк. «Переселити» вітряк вийшло досить просто, адже споруда влаштована так, що його не потрібно вкопувати в землю, він стоїть на великих дошках з міцного дуба, збитих у вигляді подвійного хреста.  На новому місці млин «пережив» голодомор, окупацію і колгоспи. Під час Другої світової війни, аби врятувати млин, голова колгоспу пожертвував корівником. 1993 року селом пройшла буря, неабияк пошкодила млин. Довелося відновлювати вал, ремонтувати крила і стелити нову підлогу. Пропрацював він ще десяток років але у  2003 року млин зупинили. У 2007 році споруда знову постраждала від бурі. І лише 2011 року «візитівку» села  повністю відновили. Всередині туристи можуть  побачити ваги, сито, ківш для зерна і вал, що рухається під дією вітру – млин зберіг риси свого первозданного вигляду.

Млин на семи вітрах

Другий вітряний млин знаходиться в селі Клепачі. Зараз – це музейний комплекс, але ще зовсім недавно мешканці його околиці тут мололи борошно. За переказами споруді більше півтора століття (у музеї кажуть, що він побудований у 1864 році за поміщиків Вікшемських). Спорудили його в унікальному місці, де навіть у тиху погоду відчувається легкий вітерець. Вітряк стоїть на одній дубовій нозі – шибері, підпертий чотирма опорними стовпами – ведмедями, і з усіх боків обшитий дошками. Висота вітряка – 12 метрів. А розмах крил – 16. Усередині – 2 поверхи. Місцеві мешканці добре оберігають вітряк і відновлювали його декілька разів. Шкодують про одне, що не вберегли ще три, які височіли в селі до 1970-х років. До слова, аби виразити шану до млина, його зобразили на гербі села. У селі зазначають, що вітряк повністю справний і сподіваються, що все таки вдасться відпустити його крила у політ.