(Українська) Традиційний фестиваль «Подільська Маланка» об’єднав громади Хмельниччини

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Маланкування на Буковині – звичне явище. Це – творчі виступи, театралізовані сценки та запальні танці. Проте Хмельниччина не поступається святковими веселощами, адже у Кам’янці-Подільському всьоме проходить фольклорний фестиваль «Подільська Маланка».

Лише минулого року фестиваль довелось проводити в режимі он-лайн через карантинні обмеження. Але це не завадило творчим колективам, яких, до слова, назбиралось понад двох десятків, продемонструвати свої таланти.

Цьогоріч двадцять три творчі колективи з різних територіальних громад Хмельниччини (Кам’янець-Подільської, Орининської, Слобідко-Кульчиєвецької, Китайгородської, Староушицької, Маківської, Новоушицької, Гуківської, Смотрицької, Чемеровецької) завітали на «Подільську Маланку».

 

Розпочалось дійство з карнавальної ходи з піснями та імпровізованими  забавами, що пройшла центральними вулицями міста: від міського будинку культури до центру святкових подій – парку Героїв Євромайдану. Окрім творчих колективів до колони приєдналися кам’янчани та гості міста – всі, хто волів віднайти культурну спадщину рідного краю та просто повеселитися.  Фестиваль став  справжнім  святом із фольклорними персонажами та колоритними костюмами, учасники водили козу, цькували чорта та колядували.

Незабутній музичний супровід дарував військовий оркестр.

На головній сцені учасники демонстрували вистави, обрядові дійства, хореографічні номери, музичні композиції, які були представлені на  фестивалі.

Також на запрошення Кам’янець-Подільського міського голови  Михайла Посітка побувала на святі і директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва заслужена артистка України Майя Онищук.

А як же без смаколиків? Їх наготували доста. Частували канапками з салом, варениками, пампушками та іншими наїдками.

Організатори сподіваються, що наступного року до Кам’янця-Подільського приїдуть творчі колективи не лише Хмельниччини, а й інших областей.

Нагадаємо, 13 січня святкується День Преподобної Меланії. В народі він відомий як Меланка або Маланка, Щедрий вечір або вечір напередодні Василя. Після заходу сонця у Щедрий вечір дівчата збираються гуртом і щедрують. За переказами свято Маланки продовжувалось до настання світанку. Вранці на роздоріжжі щедрувальники палили снопи соломи – дідухи –, які стоять від Святвечора до Нового року. Потім хлопці та дівчата стрибають через багаття. Зі світанком хлопці йшли засівати зерном господарів. Ця традиція збереглась і до сьогодні.