(Українська) Три виставки, які варто відвідати у Хмельницькому обласному художньому музеї

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Споглядати прекрасне та вічне – чудовий спосіб провести цікаво день. Тому пропонуємо мініпідбірку виставок, що проходять у Хмельницькому обласному художньому музеї і які варто відвідати у січні.

 

“КАБІНЕТ ГРАФІКИ”: “Спорідненість”

На початку року у Хмельницькому обласному художньому музеї стартував новий мистецький проєкт під назвою «Кабінет графіки». Так музейники хочуть ознайомити відвідувачів з одним із найдавніших різновидів мистецтва, назва якого походить від грецького слова «grafo», що в перекладі означає «пишу, дряпаю, малюю». Як зазначають у музеї, графіку можна вважати основою всіх образотворчих мистецтв, а її витоки знаходимо ще у наскельному живописі палеоліту.

Проєкт «Кабінет графіки» працюватиме протягом року, адже кількість тематичних експонатів в музеї перевищує сім тисяч. Стартував проєкт виставкою «Спорідненість», присвяченою  творчості добре знаної в мистецькому просторі Поділля родини Михайла та Тараса Андрійчуків.

«Михайло Андрійчук – це ціле явище в українській графіці», – говорив відомий художник, професор І. М. Селіванов.

Творчості Андрійчука-старшого була притаманна розмаїтість пошуків: монументально-декоративні композиції, живопис, та в першу чергу – графіка. Свої знання та життєві погляди Михайло Андрійчук передав сину Тарасу, який, зростаючи у мистецькій родині, просто не міг не стати художником.

Народився Тарас Михайлович у 1961 році у Феодосії та вже через рік родина переїхала до Хмельницького. Закінчивши середню та дитячу художню школи, він здобув професійну освіту в Одеському державному художньому училищі ім. М. Грекова. З того ж року працює у Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті оформлювачем, а згодом − у станковому та монументальному живописі. Був викладачем на кафедрі дизайну ХНУ. У 2012 році закінчив художньо-графічний факультет Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського. У своїй творчості Тарас Андрійчук особливу увагу приділяє образу людини – зображені персонажі завжди наділені тонкою психологічною характеристикою.

Серед значної кількості робіт, що представлені у експозиції, особливу увагу привертають жіночі портрети, в яких Андрійчук-молодший утримує баланс між тонким внутрішнім світом та складним візуальним образом, створюючи, таким чином, свій неповторний графічний почерк.

Виставка триватиме до лютого.

 

«Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда»

Ще одна виставка, яку вашрто відвідати присвячена живопису Олександра Ройтбурда. «Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда», під такою назвою виставлена експозиція – це відеоарт, інсталяції та архівні фотографії з родинної та приватних колекцій. Протягом всього творчого шляху Ройтбурд завжди був тим, про кого говорили. Його роботи зберігаються у музеях світового рівня, в тому числі у Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка. Останні роки Ройтбурд прожив в Одесі, перетворюючі місцевий художній музей на міський форум і громадський простір. Олександр Ройтбурд був одним з найдорожчих українських художників. У 2009 році його роботу «Прощавай, Караваджо» продали за 97 тисяч доларів на аукціоні Phillips de Pury & Company. В останні роки попри активну роботу в музеї він не припиняв писати.

Виставка у ХОХМ робить акцент на ранньому періоді творчості художника, 1980-1990-х, коли митець не тільки пробував себе у різних напрямах мистецтва, але й займався активним формуванням одеської та загальноукраїнської художньої спільноти.

Проєкт здійснюється спільно із Одеським художнім музеєм та галереєю NT-Art. Виставку призначено глядачам старше 16 років, а відвідати її можна до 19 березня.

 

“НАШІ”

Познайомити з творчістю художників Хмельниччини можна і в музейній галереї квARTира.  Тут проходить виставка під назвою «Наші». Виставковий простір об’єднує всіх, хто жив, навчався, кохав, творив у Хмельницькому. Розпочався життєпис колективного становлення митців  16 листопада 1951 року, коли в м. Проскурові було утворено Обласне товариство художників. На час заснування Товариство об’єднувало 35 митців та їх кількість зростала щороку. Тому експозиція постійно змінюється і доповлюється роботами різного жанру.

Діяльність подільських митців, що відзначається багатоголоссям напрямків, технік та індивідуальних манер – є самодостатнім творчим доробком на тлі панорами мистецького життя України.

Читайте також: У Шепетівському музеї експонуються антикварні ковзани, виготовлені на одній з найстаріших європейських фабрик