(Українська) У Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї показують писало

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Першого вересня розпочався навчальний рік і кожен школяр поклав у свій рюкзак шкільне приладдя, серед  якого  найнеобхідніше: зошит, олівець та ручка. А як виглядали ці предмети понад тисячу років тому,  можна побачити, завітавши до Хмельницького обласного краєзнавчого музею, де в рамках проекту «Експонат місяця» демонструється писало.
Стилос (писало), що експонується, було знайдено  археологами обласного краєзнавчого музею під час розкопок Теліженецького городища на Старосинявщині наприкінці 70-х років минулого століття.
Писало, стиль, стилос, (лат. stylus ) — старовинний  інструмент для писання у вигляді загостреної на кінці металевої палички. Він призначався головним чином для нанесення знаків на навощену дощечку. Написане можна було легко стерти. Для цього слід було тільки пригладити віск сплющеним, як лопатка, іншим кінцем писала. На таких дощечках навчались в школах, записувались невеликі тексти, важливі нотатки, поточні витрати, дрібні борги тощо. Стилі використовували багато народів Стародавнього Світу.
Надалі слово «стиль» стало вживатися у переносному сенсі — для позначення манери висловлення думок, особливості побудови твору.

Джерело