(Українська) Виставку “Іграшки, що розповідають про Україну” презентували у Хмельницькому

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Виставку під назвою “Іграшки, що розповідають про Україну” презентувала майстриня Олена Панчук у Хмельницькій обласній бібліотеці для дітей імені Шевченка. На створення деяких із них майстриню надихнули картини української художниці Марії Примаченко. Частина колекції – це персонажі з українських казок та мультфільмів.

12 об’ємних, яскравих, неймовірно приємних на дотик іграшок поселилися на деякий час у мистецькій вітальні бібліотеки. Місце для виставки невипадкове – саме тут майстриня починала свої перші дитячі майстер-класи. Каже: це дуже символічно для неї.

Серед іграшок – зоряний бичок та синій бичок, зірочка, дика овечка, синя пташка, пташка миру (голуб), герої з мультфільмів та казок: Лисиця, Вовк, Пес, Щука, Єдиноріжка, Бавовнятко.

Кожна з них має свою цікаву історію у житті майстрині, наприклад Єдиноріжку – головну героїню книги Надії Гармазій “Марго і Єдинорог, що жив у буфеті” пані Олена виготовила на замовлення Видавництва Н. Раіни.

Для своїх іграшок пані Олена обирає м’які та приємні на дотик тканини й хутро, фактурно оздоблює, нашиває візерунки, вишиває. Пришвидшувати виготовлення іграшок пані Олені професійно допомагає чоловік і від цього мисткиня відчуває ще й велику підтримку.

Директорка Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т. Г. Шевченка Валентина Черноус зауважує, що ці іграшки можна знайти в книгах, представлених у бібліотеці. Таким чином можна розповідати дітям про наше українське мистецтво.

Виготовляти іграшки Олена Панчук розпочала із початком повномасштабної війни. Каже, що вони дарують дітям відчуття затишку та безпеки.

Хотілось більше якоїсь м’якості, тактильності, дитинства, безпеки. Це відчуття дитинства і безпеки зараз найбільше резонує. Я намагалась зробити їх (іграшки) різно фактурними, м’якенькими, обнімашними. Багато українців за кордоном, багато на територіях, де зараз ідуть бойові дії – і навіть там замовляють іграшки, – розповідає майстриня.

Ознайомитись з виставкою можна до 10 січня.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”