Путівник Хмельницьким

Що ж можна подивитися прискіпливому туристу у Хмельницькому? До прикладу, на вулиці Проскурівській, адже вона існує фактично з моменту виникнення Плоскирова.  На ній збереглося чимало старих будинків та інших цікавих об’єктів. Один із них – класичної архітектури чотириповерховий будинок (Проскурівська, 13), який у 1890 р. спорудив дворянин Людвіг Дєрєвоєд – власник найкращої на той час у місті аптеки, розміщеної на першому поверсі того ж будинку. За адресою Проскурівська, 15 у першій половині ХХ ст. був найпопулярніший ресторан міста – “Слон”, який славився своєю вишуканою кухнею. Ще одним “козирем” ресторану був оркестр сліпих музик, які грали щовечора. Над рестораном, на другому поверсі, були готельні номери. Саме в цьому готелі у вересні 1938 р. зупинялася знімальна група відомого кінорежисера Олександра Довженка, що знімала у Проскурові епізоди фільму “Щорс”.

Перед сквером ім.Т.Шевченка – ще одна історична споруда – міський Будинок культури (Проскурівська, 43). У 1892 р. у Проскурові був відкритий приватний театр Б.Шильмана, який розташовувався в дерев’яній будівлі на вул. Кам’янецькій. Театр не мав власної трупи та надавав приміщення заїжджим акторам. У 1907 році, заручившись підтримкою міської влади, Б.Шильман спорудив нову будівлю театру по вул. Олександрівській. Під час національної революції, коли у 1919-20 рр. у Проскурові тричі перебував Уряд Української Народної Республіки (УНР) та Директорія, театр часто використовувався для урядових засідань. У 1920 р. театр був націоналізований, у його приміщенні спочатку діяв Український державний драмтеатр. У повоєнні роки у цій будівлі розміщався обласний театр, але вже від 1960 р. – міський Будинок культури.

Будівля нинішнього обласного театру ляльок (Проскурівська, 46) була побудована у 1880-х рр. і належала купцю Соломону Маранцу – одному з найбагатших мешканців Проскурова кінця XIX – початку XX ст., який вів торгівлю цукром і гасом, володів паровим млином і цукровим заводом. Отже, не дивно, що “цукрозаводчик” Маранц мав одну з найкращих садиб у місті із двоповерховим особняком в оточенні чудового саду. У XX ст. будинок кілька разів перебудовувався, у повоєнні роки тут розташувався Палац піонерів. У 1989 р. Палац піонерів переїхав у нове приміщення, а в будинку №46 розмістився театр ляльок.

Хмельницький обласний театр ляльок

Ляльковий театр

До речі, місто Хмельницький надзвичайно насичене різноманітними пам’ятниками, скульптурами та монументами, що вирізняє його від інших міст. Так, пам’ятників гетьману Богдану Хмельницькому тут чотири (!) – більшої кількості не знайдеш в жодному місті Україні. Є пам’ятники іншим видатним діячам: Т.Шевченку – два, І.Франку, В.Чорноволу, Г.Сковороді, Митрополиту Володимиру… У затишному дворі Будинку спілки художників розмістився найоригінальніший пам’ятник – барону Мюнхаузену. Таких у Світі лише два.

Майдан Незалежності

Майдан Незалежності

Приємні враження залишить прогулянка по центральній площі міста – майдану Незалежності. Монументальна споруда Будинку Рад стала домінантою головного майдану міста, що почав формуватися у середині 1950-х рр. Згодом площу прикрасили два фонтани, зелені газони та квітники. З півночі майдан обмежує одна із найгарніших вулиць міста – Гагаріна. У ХІХ ст. вона була закладена як Бульвар (до 1961 р. носила назву Старобульварна). За адресою Гагаріна, 3 розміщена Хмельницька міська адміністрація. Вона займає приміщення колишнього реального училища, яке було відкрито 1904 р. Училище мало 6-річний курс навчання і давало “реальну” (від лат. “realis” – дійсне) середню освіту з технічним нахилом. Навчалося до 300 учнів. З перших днів радянської влади реальне училище припинило своє існування. В його приміщенні діяла школа, пізніше – партійно-комсомольські установи, а з 1986 р. – міськвиконком. Фактично навпроти міськвиконкому розташований красивий старовинний особняк (вул.Гагаріна, 4). Побудований у 1903 р. і належав одному з проскурівських лікарів. З початку Першої світової війни будинок перейшов у військове відомство, і з липня 1914 р. в ньому розташувався штаб 8-ї армії Південно-Західного фронту під командуванням відомого генерала Брусилова. З 2001 р. у особняку розмістився Палац урочистих подій.