Від Плоскирова до Хмельницького

Місто Хмельницький має майже 600-річну історію та веде свій родовід від невеличкого поселення Плоскирів, перша згадка про яке датується 1431 роком. Плоскирів виник серед  заплав у місцях впадіння до Південного Бугу річки Плоскої, від якої й отримало свою першу назву.

У другій половині XV ст. Плоскирів став центром староства та увійшов до складу маєтків роду Бедрихів – одного з найзаможніших у ті часи на Поділлі. У другій половині XVI ст. Плоскировим володіла знана шляхетська родина Влодеків. Першим з них був кам’янецький староста Мацей Влодек – відомий у польському королівстві воєнначальник, який у середині XVI ст. побудував дерев’яний замок, а 1566 року домігся для Плоскирова міського статусу – Магдебурзького права, що вплинуло на розвиток цехового ремесла й торгівлі. Син Матвія – белзький воєвода та галицький староста Станіслав продовжив справу батька по розбудові міста: у 1578 році отримав від короля Стефана Баторія привілей на проведення у Плоскирові трьох щорічних ярмарок та щотижневих торгів.

У другій половині XVІІ-XVIІІ ст. майже 150 років містом володіла одна з найвідоміших родин Речі Посполитої – Замойських, від родового гербу яких Плоскирів отримав елементи свого міського гербу – три схрещені стріли. В різні роки містом володіли такі видатні представники цього роду, як Томаш Замойський – відомий воєначальник, та Анжей Замойський – великий коронний канцлер.

Після приєднання Поділля до Російської імперії, 5 липня 1795 року імператорським указом була утворена Подільська губернія, один із повітів якої став називатися Проскурівським, а його центром зазначене місто Проскурів. Якоїсь спеціальної постанови про перейменування Плоскирова в Проскурів не знайдено і тепер залишається лише гадати: чи свідомо, чи помилково в російських документах з’явилась нова назва міста.  16 січня 1954 Проскурів  було перейменовано у Хмельницький.