Хмельницький обласний художній музей

Будинок, в якому сьогодні розташований обласний художній музей, був зведений в центрі Проскурова у 1903 році спеціально для Південно-Російського банку. Йому судилося довге життя, але як банківська установа він проіснував недовго. Вітер нової епохи вимів звідси рештки царських банкнот, а будинку знайшли інше застосування. Тривалий час тут квартирували партійні установи, згодом – розміщувались редакції двох обласних газет. І лиш у 1986 році було прийнято рішення створити тут художній музей.

Тепер під цим дахом мешкає мистецтво. Єдине, що поєднує теперішній заклад із колишнім – атмосфера умиротворення. Адже мистецтво, як і гроші, любить спокій. Та на цьому подібність закінчується. У велетенських залах, в яких колись шелестіли купюри, нині тихенько гріються під полуденним сонцем, що проникає крізь великі вікна, полотна живописців. Хоча, безмовними вони видаються лише на першим погляд, бо вже з близького знайомства буквально чути, яким промовистим може бути мистецтвом. Коли в 1986 році це приміщення передали новоствореному художньому музею, тут не було нічого, крім стін і даху, які потребували ремонту. Не було жодного експонату та жодної власної колекції. І в цьому перша відмінність музею, бо зазвичай подібні заклади формуються на базі вже існуючих експонатів.

Поки приміщення ремонтувалося, визріла й концепція музею – сучасне українське мистецтво. Нині в музейних фондах зберігаються різножанрові твори: від соцреалізму до художників нон-конформістів. Усі 7 тисяч полотен і скульптур періодично присутні в тутешніх експозиціях. Тут просторо, різнолико і демократично. Саме Хмельницький художній музей став ініціатором багатьох всеукраїнських мистецьких акцій, які відкрили для України і світу немало талановитих імен.

Періодично тут експонують свої роботи і сучасні хмельницькі майстри пензля та різця. Кажуть, у цих залах їхні твори розкриваються іноді несподівано навіть для самого митця. Очевидно, гроші, які колись жили в цьому домі, не встигли зіпсувати його благодатної аури.