Хмельницький обласний краєзнавчий музей

Музей, який розташований у Хмельницькому за адресою вул. Подільська, 12, веде відлік своєї історії ще з 1929 року. Саме тоді в Проскурові з’явилась перша музейна установа. Обласним він став напередодні війни, у 1941 році, коли Проскурів набув статусу обласного центру. Декілька разів музей, не з власної волі, змінював приміщення, аж доки «тимчасово» не оселився на Подільській. Така тимчасовість триває з 1986 року, і поки що кінця їй не видно. Незважаючи на брак виставкових площ, музей намагається репрезентувати  якнайбільше експонатів, що зберігаються в його фондах. А їх тут загалом близько 80 тисяч.

В семи музейних експозиціях широко представлена історія і природа краю. Тут є декілька унікальних зібрань: колекція прикрас доби Київської Русі, одна з найбільших в Україні колекцій зброї. В залі «Проскурів. Романтика старовини» представлені предмети інтер’єру та одягу проскурівчан, які жили тут трохи більше століття тому. Залі етнографії знайомить із традиціями та побутом подолян. Незмінно викликає жвавий інтерес у відвідувачів, особливо юних, експозиція «Природа рідного краю». Найновіша експозиція з археології розповідає про полювання первісних людей. Тут навіть споруджено невеличкий вігвам, в якому можна посидіти і поміркувати над сенсом буття. А нещодавно в музеї стартував проект «Експонат місяця». Тепер тут щомісяця виставлятимуть один з унікальних експонатів, і відвідувачі зможуть почути докладну розповідь про нього.

Найновіша і, мабуть, найдраматичніша, експозиція музею присвячена АТО, що відбувається на Донбасі. Вона містить речі, привезені безпосередніми учасниками тих подій. Незважаючи на те, що музейному приміщенню всього тридцять років, тут уже встигли оселитись двоє привидів. Принаймні, нічні охоронці, які стерегли всю цю старовину до встановлення охоронної сигналізації, стверджували, що нерідко чують чиїсь кроки у підвалі, де зберігаються музейні фонди.