Нетішинський міський краєзнавчий музей

Дивлячись на будинок, який простягся уздовж широкого проспекту Незалежності, не відразу вгадаєш, що тут розташована музейна установа. Але саме тут, на першому поверсі житлового будинку, знайшов собі притулок Нетішинський міський краєзнавчий музей. Та ще й який притулок! 18 кімнат загальною площею понад 90 квадратних метрів достойно представляють історію тутешніх місць і є предметом потаємних заздрощів багатьох співробітників інших музеїв. Тут є все: від ранніх геологічних епох, коли на землі ще не було жодного ссавця, до залів, що презентують новітню історії Нетішина та його околиць.

Одна з найбільших і найцікавіших – колекція рослинності краю. Кожен представлений екземпляр можна розглядати довго і ретельно, адже тут переважають об’ємні гербарії, які не часто можна зустріти в інших музеях. Їх виготовляють за спеціальною технологією. Зокрема, в окремому куточку детально представлений біоценоз сфагнового болота. Завжди викликає жвавий інтерес і велетенська колекція фауни регіону. Серед майстерно виконаних опудал тварин і птахів є кілька червонокнижних видів.

А в залі палеонтології зберігається раритетний корал. У своєму класі він – найбільший у світі. Є тут також свідки давніх геологічних епох – різноманітні мінерали та вулканічні породи, що утворились ще тоді, коли життя на планеті існувало хіба що в одноклітинному стані.

Багата на рідкісні експонати також археологічна колекція музею. Її перлини – предмети східнотшинецької культури різних періодів: від ашельської доби, що сягає корінням у ранній палеоліт, до знахідок, які датуються XVII століттям. Зокрема, бронзова доба представлена унікальними елементами зброї, прикрасами та предметами домашнього вжитку.

В нумізматичній експозиції зібрані чеканні та паперові гроші різних історичних епох: від давньоримських і давньогрецьких монет до мільйонних купюр, що «ходили» в перші роки незалежності України. А в колекції фалеристики широко представлені як радянські, так і сучасні українські нагороди та значки.

Окрему залу відведено історії сучасного Нетішина, яка тісно пов’язана з будівництвом та роботою Хмельницької АЕС. Тут зібрана унікальна колекція світлин, газетних публікацій, відзнак будівників атомної станції. А насамперед привертає увагу макет енергоблоку, розташований в центрі зали, та ще – захисний одяг персоналу атомної станції.

Нетішинський музей – це не просто сховище унікальних експонатів і полиці з експозиціями. Це – інтерактивний заклад, що практикує нові форми роботи з відвідувачами: від музичних салонів і літературних вечорів до туристичних маршрутів під орудою провідних учених Хмельниччини та України.