Михайлівка

Шанувальники історичної літератури дуже добре знають творчість видатного польського письменника, лауреата Нобелівської премії з літератури 1905 року, автора романів «Вогнем і мечем», «Потоп» та «Пан Володиєвський» Генріха Сенкевича (1846-1916). Але, мало кому відомо, що працюючи над «Паном Володиєвським», романом, дії якого, відбуваються і на Поділлі, Генріх Сенкевич одне літо провів у селі Михайлівці, що поблизу Кам’янця-Подільського. Нині це село Дунаєвецького району, буквально за 3 км від Хмельницького шосе.

У Михайлівці, у палаці готичного стилю, що належав давньому польському роду Маковецьких, письменник жив і працював, навідуючись до Кам’янця, і користуючись багатим архівом й бібліотекою садиби. Тут він змалював головного героя, одного із героїчних захисників Кам’янецької фортеці Юрія (Єжи) Володиєвського, який був “родом з Поділля, рід якого по крові й кості належав до місцевих українських родів”.

У ті роки мальовнича Михайлівка, завдяки старанням її власника Стефана Леона Маковецького (1860-1949), видатного організатора декоративного садівництва, автора багатьох праць із ботаніки, була справжньою перлиною садово-паркового мистецтва. Навіть сьогодні серед решток того, що залишилося від колись доглянутого парку, його колекції реліктів, можна натрапити на надзвичайно рідкісні й екзотичні для нашого клімату кущі та дерева (наприклад, коркове дерево та ін.).

Панорама 11

Родина Маковецьких тривалий час дбайливо зберігала кімнату у палаці такою, якою її залишив Генріх Сенкевич, і, взагалі, все, що було пов’язане із перебуванням письменника у Михайлівці: письмовий стіл, за яким він працював, крісло, у якому сидів, його перо й чорнильницю. На жаль, у сьогоднішній Михайлівці ніщо не нагадує про перебування всесвітньо відомого письменника. Палац, у якому жив Сенкевич, був ущент зруйнований у 1917 році. Залишилась лише частина парку на березі водойми, алеями якого прогулювався письменник…