Тарнорудські ставки: водойми протяжністю 11 кілометрів

Басейн річки Збруч щедрий на притоки. Одна з них – річка Бованець, яка протікає поблизу міста Волочиськ на Хмельниччині. Вздовж берегів тут багато мальовничих пагорбів і вапнякових виступів. У цій місцині починаються Подільські Товтри, які тягнуться до Дністра. Тут розташовані й Тарнорудські ставки – три водойми протяжністю близько 11 кілометрів.

Заселення долини річки сягає глибокої давнини. Археолог Іван Михальчишин виявив найдавніші у межиріччі верхів’їв Південного Бугу, Случа та Збруча стоянки людей. До слова, цю ділянку на Хмельниччині раніше майже не досліджували.

Зазвичай люди селилися біля річок. Якраз на городі місцевого жителя Михальчишин дослідив цю стоянку. І якраз культурний шар був найдавнішим серед усіх виявлених у цьому регіоні. Знайдено залишки кремнію, кострища, типові для того періоду кістки. Природні умови сприятливі для життя різних видів риб і птахів. Тому річки були багаті на цю живність. Відповідно, люди селилися тут, оскільки була можливість прохарчуватися.

Першу дамбу в Тарноруді збудували ще у XVI столітті. Тутешнє водосховище називають також “морем”. Найбільший Тарнорудський ставок (Святе озеро) має форму стопи. У 50-х роках XX століття тут звели Тарнорудську гідроелектростанцію.

Довкола берегів водосховища – шість сіл. На березі водойми утворилася пляжна зона – з піску і мушель. Упродовж майже 300 років став слугував кордоном Австро-Угорщини, Польщі та Російської імперії. Нині посередині водойми – межа між Тернопільською і Хмельницькою областями.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV